Stel dat je WordPress installatie niet de gewenste taal heeft. Het beheerdersgedeelte is bijvoorbeeld Engelstalig, terwijl je de voorkeur geeft aan een Nederlandstalig gebruikersinterface. Moet je dan WordPress opnieuw installeren? Nee hoor!
Je kunt met een paar eenvoudige handelingen WordPress omzetten naar een andere taal. Let wel, ik heb het dan over WordPress zelf, niet over het thema of aanvullende plugins. Een uitzondering op deze regel zijn de recente standaardthema’s van WordPress. Deze thema’s activeren direct met dezelfde taal als WordPress zelf.
De WordPress taal valt je onmiddellijk zodra je het beheerdersmenu ziet. Ook bezoekers worden met deze taal geconfronteerd, al is het iets subtieler. Denk daarbij aan meta data, zoals de datum van berichten, of “Geef een reactie” versus “Leave a reply”.
In dit bericht nemen we aan dat we beschikken over een Engelstalige WordPress installatie met versie 3.5.1 is. Deze willen we “vertalen” naar het Nederlands.
Voor een probleemloze vertaling is het van belang we ook over een Nederlandstalige versie 3.5.1 beschikken – een laters 3.5.2 mag eventueel ook, maar geen 3.4 of 3.6.
Verschillende WordPress versies kunnen gegevens net iets anders opslaan in de database. Bij ongelijke versies kan dit dus tot problemen leiden, met als gevolgd dat je site niet meer correct functioneert.
Zorg dus voor gelijke versies. Het versienummer kun je eventueel controleren. Open daarvoor het bestand versies.php in de wp-includes folder.
De voorbereiding
Voor ons vertaalproject hebben we het volgende nodig:
- de juiste Nederlandstalige versie van WordPress, deze kun je downloaden van WordPress Nederland; in ons voorbeeld is de Engelstalige versie 3.5.1, dus hebben we de Nederlandstalige 3.5.1, of eventueel 3.5, nodig
- FTP-toegang tot de WordPress installatie
- een platte teksteditor zoals bijvoorbeeld het gratis Notepad++
Gebruik in elk geval geen tekstverwerker zoals Word of WordPad voor het bewerken van wp-config.php!
In plaats van Notepad++ kun je wel eventueel de Windows Kladblok gebruiken, maar let er dan op dat bij het opslaan Kladblok niet nog eens .txt toevoegt aan wp-config.php. Je kunt dat voorkomen door bij het opslaan de bestandsnaam tussen aanhalingstekens te plaatsen; “wp-config.php“.
Maar doe je zelf een plezier en download Notepad++. Om de prijs hoef je het niet te laten, het is immers gratis.
De stappen
Oké, hier volgen de noodzakelijke stappen:
1. download de actuele Nederlandstalige versie van WordPress; wordpress-3.5.1-nl_NL.zip

2. pak dit bestand uit; we hebben niet alles nodig, alle de folder languages in de wp-content map van dit ZIP-bestand
3. login via FTP in op de webserver

4. sleep de languages folder naar de wp-content folder van de WordPress installatie die wilt “vertalen”
5. open het wp-config.php bestand in de WordPress folder

6. in de onderste helft van het wp-config.php bestand zie je define(‘WPLANG’, ”); staan, zet daar twee slashes (//) voor – daarmee verander je deze regel in een commentaarregel die genegeerd zal worden

7. daaronder type je define(‘WPLANG’, ‘nl_NL’);
8. sla het wp-config.php bestand op
Klaar!
Computers zijn snelle rekenaars die exact doen wat je zegt; zorg er dus voor dat alles tot op de puntkomma klopt!
In de map wordpress/wp-content/languages/themes bevinden zich bevinden de taalbestanden van de standaard WordPress thema’s.
Schakelen tussen talen
Op deze wijze kun je vrij eenvoudig schakelen tussen talen.
Wil je bijvoorbeeld terug naar de Engelstalige installatie, dan:
- haal je de slashes voor define(‘WPLANG’, ”); weg
- zet je twee slashes voor define(‘WPLANG’, ‘nl_NL’);
Zo wissel je weer snel terug van de Nederlandstalige versie naar de oorspronkelijke Engelstalige installatie.
Je kunt deze procedure eventueel eerst uitproberen op een lokale installatie. Als je het beheer van je WordPress website in eigen hand wilt houden, dan adviseer ik sowieso een lokale WordPress installatie.