
In het bericht WordPress Thema’s Beheren en Thema Instellingen hebben we vooral gekeken naar het personaliseren van het thema TwentyEleven. Deze keer gaan we een nieuw thema installeren.
Een thema installeren kan langs twee wegen: via WordPress en via FTP. Een andere keer komen we terug op het installeren via FTP. De WordPress manier is de gemakkelijkste, daar beginnen we dus mee.
Als je een thema wilt installeren via WordPress, dan ga je naar Thema’s Installeren (Weergave >> Thema’s >> Thema’s installeren).
Zoeken in de WordPress Themes Directory
Direct bovenaan het scherm, tussen het tabje Thema’s installeren en het zoekformulier, worden ons vijf keuzemogelijkheden geboden. We kunnen kiezen uit:
- Zoeken
- Uploaden
- Uitgelicht
- Nieuwste
- Onlangs bijgewerkt
Zoeken is hier de standaardkeuze. Je kunt zelfs op twee manieren zoeken. In beide gevallen doorzoek je de WordPress Themes Directory. In deze lijst bevinden zich uitsluitend gratis thema’s. Bovendien zijn deze thema’s allemaal gecontroleerd en geaccepteerd door WordPress. org.
Als WordPress nieuw voor je is, of als je nog niet goed kunt onderscheiden welke bronnen je wel en welke je niet kunt vertrouwen op het internet, dan is de Themes Directory een fantastisch vertrekpunt.
Via het zoekformulier kun je in de themadatabank zoeken op trefwoorden. Houd er rekening mee dat de databank Engelstalig is. Met ‘koffie’ vind je niets, met ‘coffee’ wel.
Met behulp van de filter kun je thema’s selecteren op kenmerken. Je kunt filteren op:
- kleur
- aantal kolommen
- breedte
- eigenschappen
- onderwerp
Wil je selecteren op kleur, dan kun je één of meerdere van de in totaal 15 genoemde kleuren aanvinken. De meeste thema’s gebruiken meer dan één kleur.
Thema’s presenteren de content in één of meerdere kolommen. Voor kleinere blogs, éénpagina websites en zogenaamde landing pages volstaat één kolom. De modus ligt zonder meer bij twee kolommen. Naast het contentgebied heb je dan ook een zijbalk.
Thema’s met drie kolommen bieden meestal twee zijbalken. En thema’s met vier kolommen zie je vaak bij websites die veel content aanbieden, zoals nieuwssites. Deze hebben dan één of twee zijbalken, maar drie kolommen voor content komt ook voor.
Tenslotte kun je nog aangeven of je een voorkeur hebt voor een zijbalk aan de linker- of aan de rechterkant van de content.

Bij Breedte heb je twee opties; gefixeerde breedte of flexibele breedte. Bij thema’s met een gefixeerde breedte is de website ingekaderd. In het Engels wordt dit ook wel boxed genoemd. Er is in de browser dan een duidelijk onderscheidt tussen de website en de achtergrond van de website.

Bij thema’s met een flexibele breedte is dit onderscheidt minder duidelijk. Je kunt als het ware de grenzen tussen website en achtergrond wel herkennen, maar deze zijn niet duidelijk aangegeven. Dit komt ook doordat de achtergrond en de website dezelfde kleur hebben. Deze vorm van ontwerp wordt in het Engels stretched genoemd.
Let wel, een flexibele website is niet zonder meer een mobile responsive website. Bij een responsief ontwerp, zal de presentatie van de website automatisch worden aangepast aan het beeldscherm van de gebruiker – ongeacht of dit een dekstop, een laptop, een tablet of een smartphone is.
Onder Eigenschappen vind je een hele waslijst met specifieke kenmerken. Een aantal spreekt voor zich of is min of meer achterhaald. Het is bijvoorbeeld lang geleden dat ik een thema heb gezien zonder stijlbewerker. Hieronder worden er enkele toegelicht.
Blavatar
Bij een Blavatar thema kun je een pictogram toewijzen aan je blog. Zie het maar als een avatar voor je blog. Daar komt ook de naam vandaan: BLog + Avatar = Blavatar.
BuddyPress
Als je BuddyPress toevoegt aan WordPress worden gebruikers opeens leden. Leden kunnen elkaars activiteiten volgen, met elkaar discussiëren in een forum enzovoorts. BuddyPress maakt van een WordPress website een sociale ontmoetingsplek die kan uitgroeien tot een community – je eigen Facebook of Google+.
Microformats
Microformats zijn HTML patronen. Een onderwerp dat vooral web developers interessant is.
Bericht formats
Hiermee selecteer je thema’s die WordPress Post Formats ondersteunen. In WordPress Notaties en Post Formats kun je hier meer over lezen.
RTL Taalondersteuning
RTL staat voor Right-To-Left. Elk thema wordt geleverd met een style.css. In deze stylesheet is de opmaak van het thema vastgelegd. Bij thema’s met RTL ondersteuning wordt een extra stylesheet geleverd voor degenen die willen publiceren in talen als het Arabisch en het Hebreeuws.
Sticky berichten
Een kenmerk van een blogfeed is dat het nieuwste bericht boven aan de feed wordt gezet en dus als eerste wordt gelezen. Thema’s met ondersteuning voor Sticky berichten bieden je de mogelijkheid om een bericht vast te plakken/te prikken. Het blijft dan bovenaan de feed staan – het is sticky.
Thema opties
Thema’s met Thema opties beschikken over Thema Instellingen, net zoals TwentyEleven.
Gestructureerde reacties
Bij thema’s met gestructureerde reacties worden reacties op reacties bij elkaar gehouden, gestructureerd. Thema’s zonder deze ondersteuning zetten alle reacties onder elkaar op datum en tijd.
Gereed voor vertaling
Thema’s die gereed zijn voor vertaling worden geleverd met een zogenaamd PO (Portable Object) bestand. In een dergelijk bestand vind je alle teksten zichtbaar voor gebruikers en bezoekers.
Met behulp van een PO bestand kun je een thema eenvoudig vertalen, of lokaliseren zoals dat ook wordt genoemd. Eenvoudig wil hier zeggen dat je niet de PHP templates hoeft na te lopen voor tekst die eventueel moet worden vertaald. Deze thema’s zijn dus gemakkelijk te lokaliseren.
Onderaan de pagina kun je nog selecteren op Onderwerp. Er zijn bijvoorbeeld thema’s speciaal gemaakt voor vakantieblogs. Andere zijn seizoensgeboden, bijvoorbeeld thema’s in Kerstsfeer. Bij fotoblogs wordt meer ruimte geboden aan beeldmateriaal.
De Thema Filter in Praktijk

Stel je bent op zoek naar een blauw/oranje thema met drie kolommen. Verder vind je gestructureerde reacties wel belangrijk. Dan vink je de betreffende vier vakjes aan en klik je op de [Thema’s Zoeken] knop.
Op dit moment retourneert WordPress vier thema’s die aan voldoen aan alle zoekcriteria. Dat is weinig in verhouding tot de totale omvang van 1.610 thema’s.
Laten we de eis van gestructureerde reacties vallen, dan groeit de selectie naar zes. Met gestructureerde reacties, maar zonder de wens van drie kolommen krijgen we 39 thema’s voorgeschoteld.
Van de gevonden thema’s krijgt de schermfoto een prominente plaats. De eerste selectie gebeurt vaak visueel. Spreekt de foto niet aan, dan worden de andere details meestal genegeerd.
Onder de schermfoto staan de naam van het thema en de naam van de schrijver vermeld. Bovendien worden er drie links gepresenteerd; Nu installeren, Voorbeeld en Details.
Klikken we op Details, dan worden komen te voorschijn: het versienummer, de waardering van het thema door andere gebruikers en een beknopte beschrijving. Klik je nog een keer op Details, dan verdwijnen deze weer.
Nog steeds belangstelling? Als je direct op Voorbeeld klikt wordt het voorbeeld geopend in hetzelfde venster en zijn we straks onze selectie kwijt. Dat is vervelend. Dus liever rechtsklikken op de Voorbeeld link en openen in een nieuw venster of een nieuwe tab.
Je kunt vanuit het Voorbeeld een thema installeren via de blauwe [Installeren] knop aan de linkerkant. Of via de Nu installeren link onder de schermfoto.
Na installatie wordt er weer een trio links gepresenteerd. Live voorbeeld toont het thema met jouw eigen content. Met de link Activeren neem je het thema daadwerkelijk in gebruik en zal het dus ook voor je bezoekers zichtbaar zijn. Met Terug naar de thema installatiehulp beland je weer op de pagina Thema’s installeren (Weergave >> Thema’s. >>Thema’s installeren).
Heb je geen moeite met Engels lezen, dan kun je de WordPress Themes Directory ook op het web bezoeken. Daar is bovendien dezelfde eigenschappenfilter voorhanden als op de pagina’s Thema’s installeren.
Ook met de links Uitgelicht, Nieuwste en Onlangs bijgewerkt filter je de thema’s. Uitgelichte thema’s verdienen volgens WordPress extra aandacht. De Nieuwste en Onlangs bijgewerkt zijn denk ik zelfverklarend.
Een Thema Uploaden via WordPress
Op 27 september jl. is de eerste bèta versie van WordPress 3.5 beschikbaar gekomen. De oplevering van 3.5 staat gepland voor 5 december.
Bèta’s worden uitgebracht voor testdoeleinden. Vrijwilligers kunnen stoeien met WordPress om te kijken of er nog fouten (bugs) in zitten.
Ook leveranciers van thema’s en plugins willen er graag voor waken dat hun producten met de nieuwe versie zullen werken.
Gelijktijdig met de bèta van WordPress 3.5 is ook het thema TwentyTwelve beschikbaar gekomen. TwentyTwelve wordt het nieuwe standaardthema van WordPress en is in die zin de opvolger van TwentyEleven.
TwentyTwelve is uit bèta en kan dus worden geïnstalleerd op productiesites. Laten we TwentyTwelve downloaden van de themadatabank en uploaden via WordPress.
Zodra het bestand op je schijf is gearriveerd kun je het via WordPress uploaden. Dat doe je met de Uploaden link onder de tab Thema’s installeren. Eerst blader je naar het bestand – op dit moment twentytwelve.1.0.zip. Heb je het gevonden en geselecteerd, dan druk je op de knop [Nu installeren].
We zien nu weer drie links. De eerste twee hebben we eerder gezien. Live voorbeeld toont het thema jouw content. Met Activeren neem je het thema in gebruik en zal het dus ook voor je bezoekers zichtbaar zijn.
Met de derde link, Terug naar de thema’s pagina, ga je naar Weergave >> Thema’s.
Dat is het. Meer informatie over TwentyTwelve vind je trouwens op de berichtenpagina van het thema. Veel plezier met de WordPress Themes Directory.