• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar voet

Webpoli

WordPress zoals jij wil

  • Beheer
  • Beveiliging
  • Marketing
  • Plugins
  • Praktijk
    • WordPress versies
  • Thema’s
    • Kindthema
  • Admin menu
    • Installeren
    • Dashboard
    • Berichten
    • Media
    • Pagina’s
    • Reacties
    • Weergave
    • Plug-ins
    • Gebruikers
    • Extra
    • Instellingen
WordPress plugins voor elke website

WordPress plugins voor elke website

posted on 27 augustus 2015

Het is al weer even geleden dat ik hier enkele handige plugins ter sprake heb gebracht.

Een aantal van die plugins gebruik ik nog steeds. Andere niet meer. Sommige worden niet meer ondersteund, voor andere heb ik alternatieven gevonden die mij beter bevallen.

In dit bericht wil ik je informeren over de WordPress plugins die ik op elke website installeer. Er zitten een paar premium exemplaren bij, maar de meeste kun je gewoon gratis en voor niets downloaden vanuit de WordPress Plugin Directory.

BackupBuddy

BackupBuddy backup optiesBackups maken van je website is noodzaak. Dat weet je. Websites backupen en migreren is voor mij een frequent terugkerende activiteit. Voor klanten, maar ook voor mezelf.

Ondanks de staging functionaliteit van BackupBuddy, waarbij je een website dupliceert naar een subdomein, werk ik het liefste lokaal aan een website. Maar dan wel met een actuele dataset aan berichten en afbeeldingen. Met BackupBuddy is dat een eitje.

Ongeacht of de volledige website of alleen de database moeten worden gebackupt. En als het domein verandert, dan werkt BackupBuddy de links automatisch bij zodat ze ook op het nieuwe domein werken.

BackupBuddy is een premium plugin van iThemes verkrijgbaar met drie verschillende licenties: Blogger (2 sites), Freelancer (10 sites) en Developer (ongelimiteerd). De prijs van de Blogger licentie is $80 per jaar.

Vorig jaar heeft iThemes ook een Gold licentie geïntroduceerd. Dat is eigenlijk een levenslange Developer licentie. Je betaalt eenmalig $297 en kunt vervolgens de plugin onbeperkt gebruiken. Zonder terugkerende licentiekosten.

iThemes heeft regelmatig couponacties waarbij je 35% korting kunt krijgen. En als je tijdig de bestaande licentie verlengt, gaat er zelfs 40% van de prijs af.

Better WordPress Recent Comments

De standaard WordPress widget voor Recente Reacties heeft een paar beperkingen. Zo maakt deze widget geen onderscheid tussen echte reacties en pingbacks. Dat was voor mij de aanleiding om op zoek te gaan naar een alternatief.

Ik ben toen uitgekomen bij Better WordPress Recent Comments (BWP RC). Deze plugin wordt op de pagina’s van het Webpoli blog gebruikt.

Better WordPress Recent Comments Template Options

De BWP RC plugin heeft echter nog een ander voordeel. Je kunt eenvoudig de opmaak van de reacties wijzigen via de Template Options. Zoals je hierboven kunt zien, heb je daarbij de keuze uit een groot aantal tags.

Better WP Comments is helaas al twee jaar niet meer bijgewerkt. Reden om deze plugin niet meer te gebruiken. In plaats daarvan stel ik Decent Comments voor.

Broken Link Checker

Het web is geweven van hyperlinks. Helaas kunnen draden van een web breken. De Broken Link Checker controleert regelmatig alle links.

Niet alleen de links in berichten en op pagina’s worden gecontroleerd, maar ook die in reacties. Tenminste, als je dat wilt. Zelfs de website URL vermeld door de schrijver van de reactie wordt dan bewaakt.

Optiepagina van de Broken Link Checker

Je bepaalt zelf hoe vaak je de site laat controleren op verbroken links. Heeft de plugin een gebroken link gevonden, dan kun je die via Extra >> Verbroken Links verwijderen, bijwerken of ontkoppelen.

En zoals je ziet is de pagina met instellingen vertaald naar het Nederlands.

Contact Form 7

Een contactformulier mag op geen enkele website ontbreken.

En Contact Form 7 is hiervoor nog altijd mijn favoriete plugin. Net zoals voor ruim 1 miljoen andere WordPress gebruikers, trouwens.

Webpol Websitebeheer formulier gemaakt met Contact Form 7

Genesis eNews Extended

MailChimp eNews Extended widget WebpoliOf je nu een abonnement op een nieuwsbrief aanbiedt, of leads wilt genereren via een landingspagina, je hebt een formulier nodig waarmee bezoekers zich eenvoudig kunnen registreren.

Je kunt dit eventueel zelf bouwen met HTML. Bij de meeste e-maildiensten kun je ook een onopgemaakt HTML formulier kopiëren en in een tekstwidget plakken.

Een plugin is wel zo gemakkelijk. Al een paar jaar gebruik ik Genesis eNews Extended. We zijn de plugin eerder tegengekomen in Beginnen met MailChimp – een alternatief voor Feedburner. Boven in de zijbalk zie je de widget in actie. Heb je die al eens gebruikt?

De oorspronkelijke Genesis eNews widget functioneerde alleen met kindthema’s voor het Genesis Framework. De Genesis eNews Extended werkt in principe met elk thema en met elke e-mailservice (MailChimp, FeedBurner, Aweber, etc.).

iThemes Security Pro

Dashboard van iThemes Security ProZoals je weet is WordPress een fantastisch programma voor het beheren van content. Bijna één op de vier websites is gebouwd met WordPress.

Zoiets trekt helaas ook figuren aan met minder deugdelijke bedoelingen. Daarom moet je WordPress beveiligen. Dat begint bij sterke wachtwoorden. Daarnaast moet je de software (WordPress, thema en plugins) up-to-date houden. Net zoals bij een PC.

En net zoals bij een PC, is ook een dynamische website zoals WordPress gediend met aanvullende beveiliging. Mijn keuze is iThemes Security Pro. Inderdaad, nog een premium plugin van iThemes, gebaseerd op Better WP Security.

Sinds de overname door iThemes is de Better WP Security plugin omgedoopt tot iThemes Security. Zonder de toevoeging Pro dus. iThemes Security kun je gratis downloaden vanuit de WordPress plugin directory.

De Pro versie biedt alles wat de gratis versie kan en nog wat meer. Onder andere e-mailsupport en tweestapsverificatie (two-factor authentication). De gratis versie is ook een goed product en eventueel een opstapje naar de Pro versie.

iThemes Security Pro is verkrijgbaar met vier licenties: Blogger (2 sites), Freelancer (10 sites) en Developer (ongelimiteerd). De prijs van de Blogger licentie is $80 per jaar.

De vierde variant is de iThemes Plugin Suite. Dit is in feite een bundel met alle premium plugins van iThemes, dus inclusief BackupBuddy, en kost het eerste jaar $247. Je mag dan alle plugins ongelimiteerd gebruiken.

Monarch Plugin

Heb je een website, dan wil je vast ook bezoekers. Een manier om dat te bereiken is via sociaal delen. Denkt een bezoeker, “Da’s interessant voor mijn vrienden of volgers”, dan kan die bezoeker dat bericht met één klik delen via zijn/haar sociaal netwerk.

Sinds de introductie, nu bijna een jaar geleden, gebruik ik de Monarch Social Sharing Plugin van Elegant Themes.

Kies een locatie voor sociaal delen met de Monarch plugin

Deze plugin kun je gebruiken voor zowel sociaal delen (24 netwerken) als sociaal volgen (39 netwerken). Op dit moment gebruik ik de plugin alleen nog maar voor sociaal delen. Pas vrij recent is ook volgen via RSS mogelijk. Aan de linkerzijde zie je de plugin in actie.

De plugin is niet afzonderlijk te koop. Bij Elegant Themes kun je kiezen uit drie lidmaatschappen.

Voor $69 word je Personal Member en krijg je toegang tot alle 87 thema’s. Wil je ook de plugins, kies dan het Developer lidmaatschap van $89. Tenslotte kun je voor $247 Lifetime Access krijgen tot alle bestaande en aanstaande producten van Elegant Themes.

Post Snippets

Op ThemingWP publiceer ik reviews van WordPress thema’s. Elke review wordt afgesloten met prijsinformatie. Nu zijn zowel de beschikbare opties als de prijzen nogal gevoelig voor veranderingen. Nog even afgezien van tijdelijke acties.

Als je bij elke wijziging van een leverancier de prijsinformatie van al zijn producten moet aanpassen, dan kan ik je vertellen, dat gaat snel vervelen. Dus ga je op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk ben ik bij de Post Snippets plugin uitgekomen.

Repeterende informatie voeg je dan toe via een shortcode. Een plaats van 20, 30, 40 keer prijsinfo bijwerken, hoeft dat nu maar één keer. De mogelijkheden zijn oneindig.

Voorbeeld van een Post Snippet

Simple Social Icons

Simple Social Icons widgetMaak je gebruik van sociale media, dan breng je dat graag onder de aandacht van bezoekers. Op mijn sites gebruik ik daarvoor de Simple Social Icons van StudioPress.

Deze plugin gebruikt geen afbeeldingen, maar van een font. Daarom kun je met de widget van de plugin zelf eenvoudig grootte, ronding, en gewenste kleuren bepalen.

In de zijbalk hiernaast zie je Simple Social Icons in actie. De plugin is gratis. Je vindt hem in de WordPress Plugin Directory.

WordPress Zero Spam

WordPress Zero Spam Oktober vorig jaar heb ik een aantal anti-spam plugins bekeken. De uitkomst van dat onderzoek was dat er meer dan voldoende alternatieven zijn voor Akismet. Ook gratis.

Zoals je misschien weet, Akismet is een premium dienst van Automattic. Automattic is het bedrijf van Matt Mullenweg, mede-grondlegger van WordPress en eigenaar van de hostingservice WordPress.com.

De plugin van Akismet wordt standaard bij elke WordPress installatie geleverd, maar is niet gratis. In elk geval niet voor bedrijven en zelfstandigen.

Antispam Bee en WordPress Zero Spam zijn wat mij betreft beide uitstekende alternatieven voor gebruik Akismet. Alleen als je Reacties van JetPack gebruikt, moet je bij Akismet blijven of uitwijken naar CleanTalk.

De afgelopen maanden heeft op de helft van mijn sites Antispam Bee gedraaid en op de andere helft WordPress Zero Spam. Voor mij is het een onbesliste wedstrijd. Beide functioneren uitstekend.

Toen Sergej Müller, de ontwikkelaar van Antispam Bee, aangaf dat hij de plugin niet langer kon ondersteunen ben ik helemaal overgestapt naar WordPress Zero Spam.

In de tussentijd heeft zich trouwens een collectief van programmeurs over de plugins van Sergej ontfermt. Inclusief Antispam Bee. Ik houd het bij WordPress Zero Spam.

Yoast SEO

Ook zonder additionele plugin, optimaliseert WordPress berichten, pagina’s en media voor zoekmachines.

Met een plugin kun je de zoekmachineoptimalisatie (SEO) wel verder verfijnen. Sinds jaar en dag gebruik ik hiervoor Yoast SEO van onze medelander Joost de Valk.

Yoast SEO custom fields

De plugin helpt je bijvoorbeeld tijdens het schrijven van een bericht door je te attenderen op het gebruik van het centrale trefwoord.

Yoast SEO doet trouwens meer dan zoekmachineoptimalisatie. Zo genereert de plugin al sinds de eerste versie XML sitemaps, een plattegrond van je website voor zoekmachines.

De afgelopen jaren is de plugin uitgebreid met bedrijfsgegevens en integratie van sociale media. Zeker het proberen waard. En daarbij, het kan gratis.

Je kunt Yoast SEO downloaden vanuit de WordPress Plugin Directory. Er zijn ook verschillende premium versies te koop via Yoast.com.

En jij?

Staan er plugins bij die je nog niet kende? Of ken je misschien een betere?

27 augustus 2015 – initiële publicatie
30 november 2015 – Decent Comments ter vervanging van Better WP Comments

Onderwerp: Plugins

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang een e-mail zodra er nieuws is. Het is gratis.

Webpoli respecteert je privacy.

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voet CTA

  • Blog
  • Contact
  • Index
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • RSS

Copyright © 2019 Webpoli · Alle rechten voorbehouden · Gebouwd met Academy Pro