
Als je met het WordPress thema Twenty Eleven een bericht maakt, zie je aan de rechterzijde Notatie staan. De hier geboden opties zijn post formats. In goed Nederlands vertaalt als berichtnotaties of kortweg notaties.
Post formats zijn februari 2011 aan WordPress toegevoegd met de introductie van WordPress 3.1. Een vrij recente uitbreiding dus.
Notaties zijn een vorm van meta informatie. Letterlijk vertaald, betekent dat informatie over informatie; het is een manier om blogberichten te ordenen, te classificeren. Nog te abstract? Laten we ze maar gelijk op een rijtje zetten.
Een Overzicht van WordPress Notaties
WordPress kent de volgende berichtnotaties:
- standaard – een normale, traditionele blogpost
- aside – een kort bericht zonder titel, vergelijkbaar met een Facebook status update
- link – een bericht met uitsluitend een hyperlink naar een andere site, eventueel voorzien van een nadere toelichting
- galerij – een bericht met meerdere afbeeldingen die in serie worden getoond
- status – een microbericht, een korte status update vergelijkbaar met een Twitter tweet of een Foursquare bericht
- quote – een citaat, al dan niet voorzien van de bron of auteur
- afbeelding – een bericht dat alleen een afbeelding bevat, zonder begeleidende tekst dus
- video – een bericht dat alleen een ingesloten video of een link naar een video bevat
- audio – slechts een geluidsbestand, bijvoorbeeld een podcast; een gesproken bericht of reportage
- chat – geeft het transcript weer van instant messaging (IM) verkeer, of onmiddellijke berichtgeving als de Nederlandse vertaling je liever is
Je zou kunnen zeggen dat berichtennotaties worden gebruikt als een technische classificatie van berichten naar het medium of de bron.

Om berichten met een bepaalde notatie snel te kunnen herkennen worden deze vaak voorzien van speciale pictogrammen; post format icons. Hierboven zie de je pictogrammen zoals die worden gebruikt door de thema’s van StudioPress. Je kunt ze hier gratis downloaden.
WordPress Thema’s en Post Formats
Met behulp van de post formats kun je met WordPress Tumblr-achtige berichten maken. Tumblr is een dienst voor microblogging bedoeld om snel, korte berichten te publiceren. Kom je een leuke site tegen? Maak een linkbericht! Leuke video gezien? Maak een videobericht! Je ziet dit ook op Facebook gebeuren. Maar met WordPress kun je dit soort berichten dus ook delen via je eigen blog.
Niet alle WordPress thema’s ondersteunen post formats. En om het ingewikkeld te maken, verschillende thema’s kunnen dezelfde berichtnotaties ook nog eens verschillend presenteren. Het toegepaste thema bepaald dus hoe een bericht met een bepaalde notatie worden weergegeven.
Zo kan een Aside al dan niet met een titel worden weergegeven. Wees gerust, aan het bericht zelf verandert de notatie helemaal niets. Zodra je de berichtnotatie wijzigt, of als je van thema verandert, zul je zien dat nog alle gegevens aanwezig zijn, ook al werden ze niet of anders weergegeven.
Zoals vermeld, niet alle thema’s ondersteunen post formats, of slechts deels. Wil je op een gegeven moment berichten gaan classificeren met notaties, maar ondersteund je thema dit niet, dan zijn er twee opties:
- je wijkt uit naar een ander thema dat wel post formats ondersteunt. Op WPReviewLab vind je een aantal beoordelingen van thema’s voorzien van berichtnotaties. Deze hebben de tag PostFormats. Daarnaast bestaat er een speciale categorie thema’s; de tumblogs. Tumblog is een samentrekking van Tumblr en blog. Op WPReviewLab zijn ook verschillende tumblogs beoordeeld.
- je kunt je thema ook uitbreiden met een speciale tumblog plugin. De meest gebruikte is de WooTumblog die je gratis kunt downloaden van de WordPress Plugin Directory en de site van WooThemes.
Als je op dit moment geen toepassing ziet voor post formats, dan is dat geen enkel probleem. Het gebruik is niet verplicht en je kunt uitstekend bloggen zonder. Negeer ze gewoon. Aan mijn Zwitsers zakmes zitten ook onderdelen die ik nog nooit heb gebruikt. Maar je weet maar nooit…