Bij de meeste hosts kun je WordPress eenvoudig installeren met behulp van scripts zoals Installatron, Fantastico of Softaculous. Een installatie via dialoogschermen is natuurlijk lekker gemakkelijk. Je krijgt een vraag en je antwoord.
Toch gaat mijn voorkeur uit naar een handmatige installaie. Dat kan via (S)FTP, een controlepaneel zoals het cPanel, of zelfs via Bash – de Linux shell.
Om te beginnen vraagt een handmatige installatie nauwelijks meer handelingen dan een geautomatiseerde. Bovendien heb je niet altijd de beschikking over scripts.
Wel bieden alle hosts PHP en het gebruik van een MySQL database. Kun je WordPress zelf installeren, dan is daarmee dus eigenlijk elke host geschikt voor jouw WordPress website.
Het allergrootste voordeel van WordPress zelf installeren is nog wel dat het jouw begrip van WordPress vergroot. En dus ook jouw probleemoplossend vermogen.
Vroeg of laat zul je een keer iets moeten veranderen in de wp-config.php – het configuratie bestand van WordPress. Heb je WordPress zelf geïnstalleerd, dan ken je de weg op de server en weet je ook waar je moet zijn voor het configuratiebestand.
De Voorbereidingen
Wat heb je nodig voor een installatie van WordPress?
Zorg dat je de beschikking hebt over:
- serverruimte
- database
- (S)FTP client
- WordPress
Het goede nieuws is dat, afgezien van de hosting, alle benodigdheden gratis verkrijgbaar zijn.
Heb je nog geen host, kijk dan eens naar de mogelijkheden van Neostrada, Site5 en SiteGround. Deze bieden niet alleen een gevarieerd aanbod met een goede prijs/prestatieverhouding, maar ook een responsieve helpdesk. Bij Neostrada zelfs in je moerstaal.
Heb je nog geen database, maak die dan eerst.
Voor de (S)FTP-installatie kan ik FileZilla aanbevelen. Dit (S)FTP programma zijn we eerder tegenkomen. Met een (S)FTP client kun je door de folders en bestanden op de webserver bladeren.
De reden dat ik (S)FTP schrijf en niet FTP is omdat SFTP een betere, veiligere optie is dan FTP. De werkwijze is identiek. Het verschil is dat SFTP gebruik maakt van een beveiligde verbinding.
FTP werkt via poort 21, terwijl Secure FTP (standaard) functioneert via poort 22. Om de veiligheid verder te vergroten wordt bij SFTP de standaardpoort 22 vaak vervangen door een andere. Als dat zo is, raadpleeg dan de kennisdatabase of supportafdeling van je host.
De meest recente Nederlandstalige versie van WordPress kun je downloaden van nl.wordpress.org. Momenteel is dat nog 4.1.1. De meest recente Engelstalige versie kun je downloaden via deze link.
Ter gelegenheid heb ik een oude domeinnaam van stal gehaald; wilwebs.nl.
Nu je alle benodigdheden bij de hand hebt kunnen we WordPress installeren via SFTP. Mocht je om wat voor reden dan ook geen SFTP kunnen gebruiken, lees dan FTP waar hier beneden SFTP staat.
WordPress uploaden via SFTP
Eerst moeten we een kopie van WordPress uploaden naar de SFTP server. Met FileZilla kun je geen archiefbestanden uitpakken, dus dat doen we eerst, lokaal op onze eigen machine.
Voor het inloggen op de SFTP server hebben je nodig:
- hostnaam
- gebruikersnaam
- wachtwoord
De gebruikersnaam en het wachtwoord heb je al gebruikt bij het inloggen op het cPanel toen je de database hebt gecreëerd.
De hostnaam heb ik je van je webhost gekregen. Dit kan een specifieke servernaam zijn, een IP adres zijn, of de domeinnaam van de website. Als de site nog bij een andere host draait met dezelfde domeinnaam, dan heb je dus of de servernaam of het IP adres nodig.
Heb je alles bij de hand, dan start je FileZilla en log je in.
Waar je vervolgens op de SFTP server belandt is afhankelijk van de hostomgeving. Je moet in elk geval naar de folder public_html of www. De laatste is vaak een symlink (een symbolische link, of snelkoppeling) naar de eerstgenoemde directory. Dubbelklik op de public_html.
Als het goed is, is de public_html, afgezien van een subfolder cgi-bin, nog helemaal leeg. Hier gaan we ons exemplaar van WordPress plaatsen.
Blader in het linkerdeel van de SFTP client naar de WordPress folder op je lokale machine. Nu hebben we dus links de inhoud van de WordPress folder en rechts een lege directory public_html.
Selecteer de folders en bestanden van WordPress aan de linkerkant en sleep deze naar de rechterkant.
FileZilla kopieert nu de WordPress folder naar de SFTP server.
Tijdens het overbrengen van de bestanden kun je bij FileZIlla onderaan de voortgang volgen. Je ziet het aantal bestanden in de wachtrij afnemen en het aantal succesvolle overdrachten toenemen.
Zodra de SFTP client klaar is met kopiëren, zijn we ook klaar met fase 2. We kunnen nu FilzeZilla afsluiten.
WordPress configureren
Voor de afronding van de installatie moeten we nog:
- het configuratiebestand creëren
- WordPress inrichten
Configuratiebestand creëren
Je kunt het configuratiebestand, de wp-config.php, ook aanmaken met een teksteditor. Maar via de dialoogschermen van WordPress is wel zo eenvoudig.
Is je website niet live bij een andere host, dan kun je de WordPress installatie starten door het invoeren van de domeinnaam. Zoals wilwebs.nl bijvoorbeeld.
De meeste hosts bieden ook de mogelijkheid van een tijdelijke URL. Dat is dan een combinatie van het IP adres en de gebruikersnaam. In dit voorbeeld is de tijdelijke URL http://31.186.174.215/~wilwebs.
Wil je WordPress installeren in een aparte folder, voeg dan die folder toe aan de domeinnaam of de tijdelijke URL. Dus bijvoorbeeld http://domeinnaam/wordpress of http://31.186.174.215/~wilwebs/wordpress.
Werkt dit onverhoopt niet, informeer dan bij je host naar de tijdelijke URL.
WordPress komt met de melding: Er lijkt geen wp-config.php
-bestand te bestaan. Dat klopt.
We klikken nu op de knop [Configuratiebestand aanmaken] .
WordPress presenteert ons een checklist van zaken die we nodig hebben voor de volgende stap:
- databasenaam
- databasegebruiker
- databasewachtwoord
- databasehost
- tabelprefix
De eerste drie zaken heb je tijdens het creëren van de database genoteerd. In dit voorbeeld zijn de databasenaam en gebruikersnaam wilwebs-d213 en wilwebs-g213.
De databasehost is over het algemeen localhost. Mocht dit afwijken, dan heeft de host je hierover geïnformeerd.
Je kunt het eventueel ook zelf controleren via phpMyAdmin. Je kunt phpMyAdmin starten via het cPanel – je hebt het misschien al gezien in de database sectie van het cPanel.
WordPress hanteert standaard wp_ als tabelprefix. Wil je de veiligheid van de database verhogen, dan neem je een andere, bijvoorbeeld p213.
We hebben alles wat we nodig hebben, dus klikken we [Laten we starten!].
Er verschijnt een formulier waar we de verzamelde gegevens kunnen invullen. Vervolgens klik je de [Verzenden] knop.
Als je ‘Woohoo!’ ziet, dan zit je goed! De configuratie van de wp-config.php is geslaagd! We kunnen nu WordPress installeren.
WordPress Inrichten
Krijg je onverhoopt de melding “Kan de database niet selecteren”, dan heb je waarschijnlijk een onjuiste database naam ingegeven. Een typefout misschien?
Een andere mogelijke foutmelding is “”Fout bij het maken van een databaseverbinding”. Dit wijst of een verkeerde gebruikersnaam, wachtwoord of hostnaam.
We zijn aanbeland in het vijf-minunten-installatieproces van WordPress.
Hier vullen we in:
- websitetitel
- gebruikersnaam
- wachtwoord
- e-mailadres
Bij de websitetitel geef je de naam van je website in, zoals wilwebs of Webpoli. De websitetitel kun je indien nodig wijzigen via WordPress Instellingen >> Algemeen.
De gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hier invult zijn voor de WordPress beheerder. Vul hier dus niet de gegevens voor de databasegebruiker in.
Het opgegeven e-mailadres is van belang in het geval van wachtwoordherstel. Deze gebruikersnaam, wachtwoord en het e-mailadres kun je in WordPress corrigeren via het Gebruikers paneel.
Zorg ervoor dat de gebruikersnaam van WordPress gebruikers niet iets voor de hand liggend is. Zoals ‘wordpress’ of ‘admin’. Deze regel gaat uiteraard ook op voor het wachtwoord. Helaas was het meest gebruikte wachtwoord in 2014 nog steeds ‘123456’.
Voor suggesties met betrekking tot gebruikersnamen en sterke wachtwoorden verwijs ik graag naar het bericht over brute force attacks.
Als je verder zowel WordPress, thema’s en plugins up-to-date houdt, heb je de belangrijkste stappen naar veilig WordPress-gebruik al genomen.
Je kunt nu op de knop [WordPress Installeren] drukken.
Zodra je “Gelukt” ziet verschijnen, kun je inloggen in WordPress.