Op een WordPress site loop al vrij snel tegen de afkorting “RSS” aan. Zo omvat de Meta widget onder andere de links “Berichten RSS” en “Reacties RSS”. Misschien denk je WordPress en RSS? Wat moet ik daarmee?
RSS staat voor Really Simple Syndication. Als je gedachten uitgaan naar kartelvorming en de Nederlandse Mededingingsautoriteit – daar heeft het gelukkig niets te maken.
In dit bericht wordt beschreven:
- wat RSS is
- wat RSS voor jou als WordPress gebruiker kan betekenen
- hoe je een abonnement neemt op een RSS Feed
- op welke manieren je via RSS berichten kunt lezen
Wat is RSS?
RSS is een technologie waarmee snel en eenvoudig content kan worden verspreid. In het geval van een WordPress website moet je dan denken aan berichten.
Een RSS bericht is dus niets anders dan een blogpost verspreid via RSS. En alle RSS berichten van een bron (een website) bij elkaar wordt een RSS Feed genoemd – analoog aan de blogfeed.
RSS bestaat al sinds 1999 en is gebaseerd op XML (eXtended Markup Language). XML lijkt een beetje op HTML.
Waar HTML echter gericht is op presentatie, beschrijft XML content. Voor het gebruik is dat verder niet van belang.
De opzet van RSS is nieuws verspreiden zodra het wordt gepubliceerd. Onmiddellijk dus.
Heeft een geïnteresseerde lezer zich geabonneerd op een RSS Feed, dan hoeft deze zelf verder geen actie te ondernemen. Hij/zij wordt automatisch geïnformeerd zodra er nieuwe berichten zijn.
Tenslotte kan een abonnee het nieuws consumeren op uiteenlopende apparaten: desktop, laptop, smartphone of tablet.
RSS en WordPress
Ook als eigenaar van een WordPress website kun je jouw bezoekers RSS Feeds aanbieden. Elke WordPress site biedt twee panklare RSS Feeds; één voor berichten en een tweede voor reacties.
Standaard, zonder permalinks, zien die links er zo uit:
- http://domeinnaam/?feed=rss2
- http://domeinnaam/?feed=comments-rss2
Met gebruik van permalinks hebben de links van de RSS Feeds het volgende formaat:
- http://domeinnaam/feed
- http://domeinnaam/comments/feed/
Dit zijn dus de URL’s zoals die verscholen gaan achter “Berichten RSS” en “Reacties RSS” van de Meta widget.
In WordPress kun je via Instellingen >> Lezen bepalen hoeveel berichten de RSS Feed maximaal laat zien. Standaard staat dit aantal op 10. Dat betekent dus dat de RSS Feed de laatste 10 berichten omvat.
Verder kun je aangeven of de RSS stroom het integrale bericht toont of alleen een samenvatting. Dit is eerder beschreven in Lezen met WordPress.
Meer dan twee Feeds
Het NRC Handelsblad biedt maar liefst zeven nieuwsfeeds. De New York Times zelfs een honderdtal.
Een WordPress website kent naast de feeds voor berichten en reacties, ook feeds voor bijvoorbeeld elke afzonderlijke categorie. Het formaat is dan:
- http://domeinnaam/category/categorienaam/feed/
Laten we als voorbeeld de categorie “wordpress” van Webpoli nemen. De RSS Feed voor die categorie is: https://webpoli.nl/category/wordpress/feed.
Het is dus een kwestie van “feed” achter de URL plakken. Zo simpel is het.
Dit werkt ook voor elke tag, auteur en zelfs voor afzonderlijke berichten en de reacties op een bericht. Dus bijvoorbeeld:
- https://webpoli.nl/tag/bericht/feed/
- http://www.webpoli.nl/author/wil/feed/
- https://webpoli.nl/installeer-wordpress-lokaal-op-je-eigen-pc/feed/
Eigenaren van websites willen in de eerste plaats berichten verspreiden via RSS Feeds. Je kunt met WordPress echter ook feeds importeren van andere sites.
Op die manier bouw je een zogenaamde nieuwsaggregator; een site die het nieuws van andere websites bundelt. WordPress Planet is een bijvoorbeeld van een dergelijke stapelaar – met nieuws nieuws rondom WordPress natuurlijk.
Abonneren op een RSS Feed
Oké. Je hebt een WordPress site en dus kunnen bezoekers zich abonneren op RSS Feeds van jouw site. Daar hoef jij niets voor te doen.
Maar wat moet je doen als jij je wilt abonneren op een RSS Feed? Dat kan op verschillende manieren, maar het vergt meestal niet meer dan een keer klikken.
Heeft een website een RSS Feed, dan kunnen browsers dit kenbaar maken met een klein RSS pictogram aan de rechterzijde van de adresbalk.
Bij de Chrome browser moet je daarvoor de RSS Subscription Extension installeren. Ook Firefox heeft daar tegenwoordig een add-on voor nodig; de Firefox de RSS Feed Icon in Navbar.
Sommige WordPress thema’s kunnen de pictogrammen van de standaard feeds in de navigatiebalk weergeven.
Je kunt ook de links “Berichten RSS” en “Reacties RSS” aan je website toevoegen. Dat kan via de Meta widget, de linkmanager of een tekst widget waaraan je de links in HTML formaat toevoegt.
De meeste widgets voor sociale media bieden ook deze mogelijkheid. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld Simple Social Icons van StudioPress of Monarch van ElegantThemes.
Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden waarop je bezoekers een abonnement op een RSS Feed kunt aanbieden. Terwijl het abonneren zelf een kwestie is van even klikken. Op een pictogram, of op een link.
Wat er na het klikken van dat pictogram of die link gebeurt hangt voor een groot deel af van de manier waarop de site de RSS Feed beheert. Betreft het een originele WordPress Feed, of gaat het via een dienst zoals Google FeedBurner?
Daarnaast hangt het ook af van de manier waarop de abonnee zijn RSS Feeds wil lezen.
RSS Feeds lezen
Je kunt een RSS Feed op verschillende manieren lezen. Er zijn zelfs zoveel combinaties mogelijk dat ik niet eens een poging waag om ze allemaal te vermelden. Hieronder noem ik de meest gebruikte methoden voor het lezen van RSS Feeds.
Allereerst zijn er de zogenaamde webapps. Zelf gebruik ik (gratis) Feedly. Alternatieven zijn The Old Reader, Bloglines, GoodNoows en NetVibes. Interessante feeds voeg je toe aan je account bij deze diensten.
Het grote voordeel is dat je feeds op verschillende apparaten kunt lezen. Zodra je een bericht op het ene apparaat als gelezen markeert, wordt dat als zodanig ook op andere apparaten zichtbaar.
Soms check ik mijn Feedly feeds in de browser. Daarvoor heb ik de Feedly pagina met de laatste berichten ingesteld als de homepage van mijn browser – Alt+Home en ik ben er. Voor Firefox is trouwens ook een Add to Feedly add-on beschikbaar.
RSS berichten lees ik echter vooral via gReader Pro op mijn mobiel of tablet. Een tijdje terug heb ik verschillende RSS Lezers voor Android vergeleken.
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om RSS Feeds te lezen via een e-mailprogramma. Thunderbird, Outlook, en Windows Live Mail bieden deze optie. Tijdens het creëren van een nieuw account kies je dan voor RSS nieuwsberichten in plaats van POP, IMAP of Exchange.
Er zijn ook programma’s ontwikkeld specifiek voor het lezen van RSS Feeds. Een veel gebruikt programma voor Windows PC’s is FeedDemon. De tegenvoeter voor Mac OS X is Reeder.
Voor Linux heb je Liferea (GTK) en Akregator (KDE). RSSOwl is beschikbaar voor zowel Windows, Linux als Mac.
Maak je gebruik van iGoogle, My MSN, of My Yahoo, dan kun je de RSS Feeds integreren in je persoonlijke startpagina.
Mocht je door de bomen het bos niet meer zien; vraag je dan af hoe waar en je RSS berichten wilt lezen. Zelf lees ik ze vooral via mijn mobiel of tablet als ik ergens even moet wachten of als ik mijn gedachten wil verzetten.
RSS via e-mail
Weer andere lezers worden liever per e-mail geïnformeerd als er nieuwe berichten zijn. Jij kunt de lezers een dergelijke service ook bieden.
Voorheen maakte dit blog gebruik van FeedBurner. FeedBurner is een gratis dienst van Google. De originele WordPress feed wordt door FeedBurner omgeleid en bevindt zich dan op http://feeds.feedburner.com/feednaam. Hoe je dit kunt realiseren kun je hier lezen.
Met de overgang van wpZaken naar Webpoli zijn de FeedBurner abonnees verhuist naar MailChimp en worden de e-mails niet meer bezorgd door FeedBurner maar door MailChimp.
In beide situaties ontvangen abonnees nieuwe berichten direct in hun inbox. Over het algemeen is abonneren via e-mail populairder dan berichten lezen via RSS zelf.
Een alternatief voor FeedBurner is FeedBlitz. Ook Aweber biedt de mogelijkheid om RSS berichten te verspreiden via e-mail. Een voordeel van MailChimp boven Aweber is dat de eerste 2.000 abonnees gratis zijn.
RSS, daar heb je wat aan
RSS is bedoeld om geïnteresseerde lezers snel te informeren over nieuws. Dat nieuws wordt verspreid naar lezers die zich hiervoor hebben geabonneerd.
Een RSS abonnee kan nieuwsberichten op verschillende manieren ontvangen en lezen.
Allemaal met het doel om het de lezer zo eenvoudig mogelijk te maken.
Uiteraard kan ik me voorstellen dat je het liefste ziet dat berichten op de website worden gelezen. Maar het belangrijkste is toch dat je publiek de berichten leest?
—
24 januari 2013 – eerste publicatie
14 april 2015 – bericht geactuliseerd