Na het inloggen op een WordPress kom je terecht op het Dashboard. Het doel van dit instrumentenpaneel is je in een oogopslag informeren over de status van de website.
Hierboven zie je het Dashboard van Webpoli. Niet alles wat je op het bovenstaande scherm ziet behoort tot het WordPress Dashboard.
Het Dashboard omvat het paneel met de pagina’s Home en Updates. Zo meteen zullen we de standaard elementen van het dashboard bespreken, maar laten we eerst benoemen wat we verder nog zien.
De linker zijbalk met hyperlinks naar de verschillende WordPress panelen is het WordPress Beheerdersmenu (WordPress Administration Menu of Admin Menu).
Helemaal bovenaan de pagina, met aan de linker kant het WordPress pictogram en rechts de naam van de gebruiker is de WordPress Werkbalk (WordPress Toolbar). Het kleurenschema bepaal je via het gebruikersprofiel.
Via het tabje Scherminstellingen (Screen Options) kan de gebruiker zelf bepalen welke widgets op een bepaalde pagina worden getoond.
Elk wit blok dat je ziet, is een widget. En iedere widget heeft een specifieke functie. Widgets kun je eenvoudig verplaatsen; houd de linker muisknop vast en sleep de widget naar elders. Zodra de muisknop loslaat, krijgt de widget zijn nieuwe plek.
Klik je op de bovenkant van de widget dan rolt de widget zichzelf op. Alleen het bovenste deel blijft dan zichtbaar. Nog een keer klikken rolt de widget weer uit.
Klikken op de
aan de rechterkant van de widget heeft hetzelfde resultaat.WordPress is volledig modulair opgebouwd. Voegt een nieuwe plugin bijvoorbeeld maar één link toe aan het Beheerdersmenu, dan wordt die vaak ondergebracht bij Extra of Instellingen.
Voegt de plugin veel functies toe, dan zal die plugin het beheerdersmenu uitbreiden met een eigen paneel.
Een paneel (ook wel module of panel genoemd) bestaat uit een of meer schermen of pagina’s. Net zoals het Dashboard paneel de pagina’s Home en Update omvat.
Op zijn beurt is elk scherm weer opgebouwd uit widgets. Gebruik je een bepaalde widget niet en wil je deze verbergen, dan kan dat. Open de Scherminstellingen en klik deze eenvoudig weg.
Mis je een bepaalde widgets, kijk dan eerst bij de scherminstellingen of je de gewenste widget daar zichtbaar kunt maken.
De hulptroepen zijn bij WordPress nooit ver weg. Op elke pagina zie je rechts bovenaan een tabje Hulp. Klik je daarop, dan komt er een lijstje met links te voorschijn.
Dit uitschuifscherm bestaat uit twee delen. Aan linkerkant een verklarend woordenboek en aan de rechterkant relevante snelkoppelingen. De geboden hulp is contextgevoelig en dus afhankelijk van de plek waar de gebruiker zich in WordPress bevindt.
De schermen van het WordPress Dashboard
Het Dashboard biedt een beknopt overzicht van de meest recente gebeurtenissen en attendeert je daarnaast op te nemen acties – zoals noodzakelijke updates.
Deze zaken zijn verveeld over het Home scherm en de Updates pagina.
Widgets van het Dashboard Home scherm
Bij een nieuwe installatie telt de Home pagina vijf widgets:
- Welkom (Welcome)
- Op dit moment (At a Glance)
- Activiteiten (Activity)
- Eenvoudig een concept maken (Quick Draf)
- WordPress Nieuws (WordPress News)
Zoals je misschien hebt opgemerkt telt het eerder getoonde dashboard van Webpoli er een paar meer. Die extra widgets zijn toegevoegd door plugins. En wel door: BackupBuddy, iThemes Security Pro, Yoast SEO, en Broken Link Checker.
Hieronder concentreren we ons op het standaard dashboard zoals je dat aantreft bij een nieuwe WordPress installatie.
De Welkom widget begroet je over het algemeen met “Welkom bij WordPress!”.
Na een update van WordPress is die boodschap vaak wat enthousiaster en word je ook geïnformeerd over de meest relevante nieuwigheden.
Het doel van deze widget is vooral nieuwe WordPress gebruikers op weg helpen.
In de rechter bovenhoek van de widget zie je een link Abreken. Als je daarop klikt verdwijnt deze widget uit het zicht. Via de Scherminstellingen kun je die weer terughalen.
Op dit moment biedt een beknopt overzicht van het aantal berichten, pagina’s, en reactiesm Via de links spring je snel naar respectievelijk Berichten, Pagina’s, en Reacties.
Daaronder wordt vermeld met welke versie van WordPress je werkt en welk thema er geactiveerd is.
En als je, al dan niet bewust, zoekmachines blokkeert dan wordt dat je daar aan herinnert via de melding “Zoekmachines geblokkeerd”. Is dat per ongeluk gebeurd tijdens de installatie, dan kun je dit corrigeren via WordPress >> Lezen >> Zoekmachine zichtbaarheid.
De Activiteiten widget informeert je over verschillende zaken met betrekking tot de content:
- Binnenkort publiceren – deze berichten zijn geagendeerd voor publicatie
- Recent gepubliceerd – de meest recente berichten
- Reacties – de laatste reacties van bezoekers
Wederom met hyperlinks zodat je indien nodig snel actie kunt ondernemen.
Een verse WordPress installatie omvat altijd het bericht Hallo Wereld, en een reactie daarop.
Eenvoudig een concept maken is eigenlijk wel een hele mond vol. In het Engels wordt de widget QuickDraft genoemd. Voorheen was dat trouwens QuickPress. Snelconcept lijkt me dan ook een correcte Nederlandse vertaling. Akkoord?
Snelconcept is een eenvoudige editor waarmee je even snel blogideeën kunt vastleggen. Op een later moment kun je die dan uitwerken via Berichten.
Zijn er concepten, dan vind je onder de QucikDraft editor een overzichtje met de meest recente. Wederom voorzien van hyperlinks.
De WordPress Nieuws widget toont naast de meest recente berichten van het officiële WordPress.org blog, ook nieuws van WordPress.tv, Ma.tt, en WPTavern. Ma.tt en WPTavern zijn blogs van Matt Mullenweg, mede-grondlegger van WordPress.
Onderaan tenslotte, wordt je elke dag weer geattendeerd op een andere populaire plugin.
Het Update scherm het WordPress Dashboard
WordPress is een software programma. En software moet je up-to-date houden. Is er een update beschikbaar, dan kun je deze snel bijwerken via Updates van het Dashboard.
Het Updates scherm bestaat uit vijf delen: Opnieuw controleren, WordPress, Thema’s, Plugins en Vertalingen.
WordPress zelf en de Vertalingen kun je alleen op deze plek bijwerken. Thema’s en Plugins kun je ook updaten via WordPress >> Weergave >> Thema’s en WordPress >> Plugins.
Behalve WordPress bijwerken, kun je WordPress ook opnieuw installeren via de knop [Nu opnieuw installeren]. Het verschil is dat bij een update WordPress wordt vervangen door een nieuwere versie en via opnieuw installeren door dezelfde versie.
Tijdens een update gaat WordPress in onderhoudsmodus. De website is dan niet zichtbaar voor bezoekers. Een bezoeker ziet dan de melding “Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer”.
Het onderhoud duurt in de regel nooit lang, dus de melding over onderhoud is eigenlijk nooit lang zichtbaar. Het is eerder een kwestie van seconden, dan van minuten.
Maar als het even kan, voer een update dan uit op een rustig moment van de dag en niet als er topdrukte heerst op de site. Onderhoud is onontkoombaar, maar voor een bezoeker komt het altijd ongelegen.
Bovendien, er bestaat een kleine kans dat het misgaat. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een conflict met andere plugins. Dat kun je maar beter ontdekken op een rustig moment. Of nog beter, op een lokale WordPress installatie.
De belangrijkste voorwaarden voor een veilige WordPress site zijn: installeer alleen vanuit vertrouwde bron, houdt alles up-to-date, gebruik geen voor de hand liggende gebruikersnamen, gebruik unieke en sterke wachtwoorden.
Houdt WordPress, thema’s en plugins dus up-to-date.
17 augustus 2015 – bijgewerkt voor WordPress 4.2