Daar zijn we weer met een nieuwe versie van WordPress. Versie 4.3 heeft als koosnaam “Billie” gekregen, dit ter ere van jazzlegende Billie Holiday.
In dit bericht passeren de belangrijkste wijzigingen de revue. Dat zijn:
- menu’s in de Customizer
- site afbeelding (favicon) via Customizer
- plekje voor de Customizer in de werkbalk
- tekstpatronen in de visuele editor
- snelvoorbeeld van links
- verbeterde documentstatistiek
- commentaar standaard uit op pagina’s
- sterke wachtwoorden
- gescheiden gedeelde termen
Menu’s in de Customizer
Elke nieuwe versie voegt weer meer functionaliteit toe aan de Customizer. Met ingang van WordPress 4.3 kun je de menu’s direct bijwerken via Weergave >> Aanpassen.
Behalve bestaande menu’s veranderen, kun je ook nieuwe menu’s toevoegen en menulinks of zelfs complete menu’s verwijderen.
De menu eigenschappen die anders beschikbaar zijn via de Scherminstellingen kun je nu tevoorschijn halen via het blauwe tandwiel in de rechter bovenhoek.
Als het even kan vermijd ik het gebruik van de Customizer. Het voelt een beetje als werken in een bezemkast. Bij het werken met menu’s is dat helemaal het geval. Het gaat, maar het is allemaal een beetje krap.
Site Afbeelding
Een andere noviteit van de Customizer is de Site Afbeelding, ook wel bekend als favicon. De alomtegenwoordige miniatuurafbeeldingen in browsers en mobiele apps.
Wil je met WordPress een favicon maken, dan ga je naar de Customizer. Onder het kopje Site Identiteit vind je daar nu drie mogelijkeden: Websitetitel, Ondertitel en Favicon.
Een geschikte afbeelding is minimaal 512 px breed en hoog en wordt indien nodig bijgesneden. De bijgesneden versie wordt toegevoegd aan de mediabibliotheek.
De standaardoptie is een vierkante site afbeelding, maar je kunt ook kiezen voor een afgerond app icoontje.
Een eigen plek voor de Customizer
En nog meer nieuws over de Customizer.
Sinds de introductie met versie 3.4, zat de Customizer als Aanpassen link verscholen in het Dashboard menu van de werkbalk.
Met WordPress 4.3 is die bescheiden link ingeruild voor een eigen plek in de werkbalk. In de Nederlandstalige versie heet die link Customizer, in de Engelstalige Customize. De Header en Achtergrond link, die je ook naar de Customizer brachten, zijn verwijderd.
Wederom een teken dat voor de Customizer een belangrijke rol is weggelegd. Sinds versie 3.4 zijn er steeds meer beheerdersfuncties aan de Customizer toegevoegd.
Ook meer en meer themaleveranciers laten hun eigen optiepaneel vallen ten gunste van de Customizer. Wat zonder meer prettig is voor de gebruiker, want het vergroot de uniforme werking van WordPress thema’s met betrekking tot de thema opties.
En nu met “Bille”, zien we dat de site afbeelding exclusief toegankelijk is via de Customizer. Niet eens meer via de backend. Dit laatste vind ik wel jammer. Hopelijk zet deze trend niet door voor meer relevante functies.
Tekstpatronen in de Visuele Editor
Met versie 4.3 introduceert WordPress een autocorrectiefunctie, vergelijkbaar met tekstverwerkers als Microsoft Word en LibreOffice Writer. Een getypt teken wordt door de editor omgezet in iets anders:
- * en – worden omgezet in een opsomteken
- 1. en 1) worden omgezet in een lijstnummer, maar alleen als je met 1 begint
- > voor een paragraaf transformeert de paragraaf in een blockquote
- begin je een paragraaf met twee tot zes # tekens, dan wordt deze omgezet in een H2 tot H6 kop, dus
###Subkop
wordt vervangen door<h3>Subkop</h3>
Wordt er een autocorrectie uitgevoerd terwijl dat niet de bedoeling was, dan kun je dit met Esc of Ctrl+Z (Cmd+Z op de Mac) snel en intuïtief corrigeren.
Wie bekend is met Markdown zal deze manier van schrijven vertrouwd zijn. Hopelijk assimileert de editor in toekomstige versies meer Markdown syntax.
Snelvoorbeeld van links
Een andere verbetering van de visuele editor is een Snelvoorbeeld van links (Quick Preview of Links). Ga je met de cursor op een gelinkte tekst staan, dan verschijnt er een klein voorbeeldvenster, zoals hier:
In het voorbeeldvenster zie je eerst de link en rechts daarvan een potlood en een kruisje. Klik je op de link, dan wordt die geopend in een nieuwe tab van de browser.
Wil je de tekst of de link aanpassen, klik dan op het potloodje. Klikken op het kruisje verwijdert de hyperlink.
Documentstatistiek
Links onderaan in de WordPress editor wordt het aantal woorden bijgehouden. Tot en met WordPress 4.2 wordt de woordenteller bijgewerkt als je de tekst opslaat.
Met ingang van de nieuwste versie van WordPress wordt de statistiek geactualiseerd zodra je stopt met typen.
Commentaar op pagina’s
Standaard is de instelling “Reacties toestaan” geactiveerd voor alle berichttypen. Ook voor pagina’s. Voor WordPress is namelijk ook de pagina een soort bericht. Reacties op pagina’s zijn echter zelden gewenst.
Met ingang van WordPress 4.3 staat de reactieoptie voor pagina’s daarom uitgeschakeld. Dat geldt trouwens ook voor de custom post types tenzij dit expliciet anders is aangegeven.
Sterke wachtwoorden
Bij het toevoegen van een gebruiker is het niet meer noodzakelijk dat je zelf een wachtwoord verzint. WordPress creëert er automatisch een. Een sterk wachtwoord bovendien.
Het maakt daarbij niet uit of de beheerder een gebruiker aanmaakt, of dat een gebruiker zich zelf registreert.
Bij een nieuwe registratie gebeuren er nu twee dingen:
- de beheerder wordt per mail geïnformeerd over de gebruikersnaam en het e-mailadres van de nieuwe gebruiker
- de nieuwe gebruiker krijgt een e-mail met daarin een link waarmee hij/zij kan inloggen – typen is overbodig, klikken is voldoende
Wachtwoordherstel werkt vergelijkbaar. Nadat de gebruiker zijn gebruikersnaam of e-mailadres heeft ingevoerd, krijgt deze een e-mail met de inloglink. Eén keer klikken is weer voldoende.
Na inloggen kan de gebruiker het wachtwoord indien gewenst aanpassen. Bij een zwak wachtwoord moet de gebruiker expliciet aangeven dat hij/zij het zwakke wachtwoord wil gebruiken.
Een andere toevoeging is de [Op alle overige locaties uitloggen] knop. Of in het Engels [Log Out Everywhere Else]. Met deze knop log je onmiddellijk uit, op alle PC’s en mobiele apparaten. Handig!
Het nieuwe wachtwoordbeheer vergroot zonder meer de veiligheid van WordPress.
Gedeelde termen
Zoals vorige week al aangekondigd worden gedeelde termen, termen die gebruikt worden voor zowel Categorieën als Tags, met versie 4.3 gescheiden.
Het scheiden van gedeelde termen vereist een databaseconversie. Maak dus voordat je de update naar WordPress 4.3 in gang zet, een backup van de database.
Gebruikers van het Genesis Framework 2.1.2 moeten bovendien, om dezelfde reden, updaten naar Genesis 2.1.3 vóórdat zij WordPress bijwerken.
WordPress bijwerken
WordPress 4.3 is een feature-update. Dat wil zeggen er zijn nieuwe functies toegevoegd. En dus mag je even de tijd nemen met overstappen.
Onderhoudsversies en veiligheidsupdates, zoals de 4.2.4 van vorige week en de toekomstige 4.3.1, moeten onmiddellijk worden bijgewerkt.
De nieuwste versie van WordPress kan ook al worden gedownload. De Engelstalige versie is beschikbaar op wordpress.org en de Nederlandstalige op nl.wordpress.org.
Een bestaande WordPress installatie kun je vanzelfsprekend bijwerken via de Home pagina van het Dashboard.
WordPress 4.4 staat trouwens gepland voor aanstaande december. Waarschijnlijk met het thema TwentySixteen.