Gisteravond is WordPress 3.9 beschikbaar gekomen. Deze versie is “Smith” genoemd, naar Jazz-muzikant Jimmy Smith. In dit bericht zet ik de belangrijkste veranderingen op een rij.
Visuele Editor
De visuele editor (Wysiwyg) is op meerdere punten verbeterd. Eén consequentie van die verbeteringen is dat het ‘plakken van Word’ pictogram is verwijderd. Nu staan het ‘plakken als tekst’ en ‘opmaak verwijderen’ pictogram gebroederlijk naast elkaar. Ben je een Word gebruiker, wees gerust, het plakken vanuit Microsoft Word is dermate verbeterd dat het W-icoontje overbodig is geworden. Je kunt dus blijven plakken.
Daarnaast is het pictogram waarmee je de editor maximaal vergroot verhuisd. Het bevindt zich nu niet mee tussen de andere knoppen, maar aan de rechterzijde onder het Tekst label. Zelf schrijf ik dit icoontje veelvuldig. Je maakt dan gebruik van het zogenaamde distraction free writing. In goed Nederlands, schrijven zonder afleiding – visuele afleiding, dan. Versie 3.8 bracht een mobielvriendelijk beheerderspaneel. Vanaf nu is ook de editor responsief als deze is gemaximaliseerd.
Andere verbeteringen aan de editor zijn minder zichtbaar, maar wel merkbaar. Zo reageert de herziene editor sneller dan zijn voorgangers.
Afbeeldingen
Met de Mediabibliotheek kon je al meerdere afbeeldingen tegelijk uploaden. Via de [Bestand selecteren] knop, maar ook met behulp van slepen-en-laat-maar-valen. Met ingang van WordPress 3.9 kun je ook één of meerdere afbeeldingen tegelijk naar de editor slepen. Zodra je met de afbeeldingen boven de editor bent verschijnt er een blauw vlak. Laat je de afbeeldingen vervolgens los, dan opent automatisch het Media toevoegen scherm en wordt de afbeelding geuploadt.
Als je in eerdere versies een afbeelding invoegde, kon je kiezen uit vier formaten. De drie dimensies zoals je die hebt ingesteld via Instellingen >> Media en de volledige afbeelding. Met ingang van versie 3.9 kun je vrijwel naadloos de afbeelding verkleinen en vergroten. Vergroten is echter slechts mogelijk tot de fysieke afmetingen van de afbeelding. Wat eigenlijk wel logisch is; als je een afbeelding verder vergroot, dan gaat dat ten kosten van de kwaliteit.
Galerijen
Ook de WordPress Galerijen hebben een upgrade gekregen. Na het creëren van een galerij zag je voorheen een plaatshouder; een grijs vlak. Om het resultaat van je werk te bewonderen moest je eerst op de Voorbeeld knop drukken. Nu zie je direct het resultaat in de editor. Dat is een hele verbetering.
Live Headers
Met de menukeuze Aanpassen in het Weergave paneel start je de Live Editor. De mogelijkheden die je daar hebt met betrekking tot de kopafbeelding zijn verruimd. Voorheen liet de Live Editor je uitsluitend een keuze maken uit kopafbeeldingen die je eerder had gemaakt via Weergave >> Header. Nu kun je ook met behulp van de Live Editor nieuwe headers uploaden en indien nodig bijsnijden.
Live Widgets
Een andere uitbreiding van de Live Editor betreft de WordPress widgets. Je kunt nu widgets beheren vanuit de Live Editor – voor zover het gebruikte thema dit ondersteunt.
In de linkerzijbalk van de Live Editor zie je de beschikbare widgetgebieden staan. Klik je op de knop van een van die widgetgebieden, dan verschijnt er een overzicht van de reeds aanwezige widgets. Wil je een widget toevoegen, dan klik je op de knop [Widget toevoegen]. Er verschijnt dan een kolom met de beschikbare widgets. Klik op de gewenste widget, en klaar is kees. Indien gewenst kun je via de knop [Volgorde aanpassen] een widget naar een andere plek slepen.
Om een widget te verwijderen klik je eerst op de betreffende widget en daarna op de link Verwijderen. Inderdaad, net zoals je dat doet via Weergave >> Widgets.
Visuele Thema Bladeraar
Het installeren van nieuwe thema’s vanuit de WordPress Theme Directory is veel visueler geworden. Als je nu op de [Nieuwe toevoegen] knop drukt verschijnt niet eerst de eigenschappen filter, maar zie direct schermafdrukken van thema’s verschijnen. Dit betekent uiteraard wel dat al die schermafdrukken moeten worden gedownload. Het eigenschappenfilter is nog steeds beschikbaar via de knop [Eigenschappen filter].
Overige uitbreidingen
Publiceer je audio en video op je website, dan kun je nu ook afspeellijsten publiceren. Bezoekers kunnen hier eenvoudig een selectie uit maken en deze direct afspelen. Hiervoor zijn geen additionele plugins meer nodig.
Via de oEmbed functie kon je onder andere al heel eenvoudig YouTube video’s en Twitter-berichten inbedden. De embed-mogelijkheden zijn nu uitgebreid met Meetup en Imgur. De volledige lijst met embed-opties is beschikbaar in de Codex.
Overstappen naar WordPress 3.9
Versie 3.9 is een geen update, maar een upgrade.
Van een update is sprake als het derde cijfer veranderd. Updates moeten onmiddellijk worden uitgevoerd, omdat deze of een technisch probleem verhelpen.
Een goed voorbeeld hiervan is de eerder deze week verscheen versie 3.8.3. De aanleiding van deze update was met name een probleem met de Versnelde concept editor in het Dashboard.
Juist omdat update zo belangrijk zijn, worden deze sinds versie 3.7 ook automatisch uitgevoerd. Er is geen spraken van nieuwe functionaliteit en dus kunnen er eigenlijk ook geen problemen ontstaan in relatie tot bestaande thema’s of plugins.
Van een upgrade is sprake als het tweede cijfer wijzigt. Een dergelijke versie wordt gekenmerkt door meer functionaliteit. Overstappen naar zo’n nieuwe versie wordt aanbevolen, maar is niet (onmiddellijk) vereist.
Juist omdat er sprake is van nieuwe functionaliteit kunnen er ook problemen ontstaan in relatie tot bestaande thema’s en plugins. Als het goed is heeft de auteur van dat thema of die plugin dit inmiddels opgelost. Zij kunnen dit immers testen met de twee release candidates (RC-versies) – en daarvoor waarschijnlijk ook al met de beide bèta versies.
Er bestaan echter duizenden thema’s en tienduizenden plugins. Het maakt niet uit hoe uitgebreid er wordt getest, het test van elke combinatie is onmogelijk. Wil je zeker weten of jouw combinatie van thema en plugins goed functioneert met WordPress 3.9 dan kun je dat testen met een lokale WordPress installatie.