Na de kennismaking met MailChimp denk je misschien ook aan overstappen. Heb je al e-mailadressen verzameld bij een andere dienst, bijvoorbeeld bij FeedBurner, dan wil je die natuurlijk graag meenemen. Nou, dat kan.
In deze instructie laat ik zien hoe je dat kunt realiseren. Ik ga er van uit dat je al een MailChimp account hebt en dat je daar een lijst hebt gemaakt.
Voor deze casus gaan we e-mailadressen van FeedBurner verhuizen naar MailChimp. Gebruik je niet FeedBurner, maar een andere dienst, dan maakt dat waarschijnlijk niet zo heel veel uit. Het principe blijft namelijk hetzelfde.
Aan de ene kant exporteer je adressen en aan de andere kant importeer je die weer. Bovendien is CSV – comma seperated values, of komma gescheiden waarden – het meest ondersteunde formaat voor dit soort acties.
Behalve importeren en exporteren, moeten we ook het van FeedBurner gedownloade bestand even opschonen. Dat kan eenvoudig met LibreOffice Calc of Microsoft Excel.
We maken dus een hink-stap-sprong:
- CSV bestand exporteren
- CSV bestand bewerken
- CSV bestand importeren
Daar gaan we.
FeedBurner adressen exporteren
Ga naar Feedburner.
Selecteer de betreffende feed op het “My Feeds” scherm. Voor mij valt niet veel meer te kiezen, dus ik neem wpZaken.
Je belandt op de “Analyze” tab.
Klik hier op de link See more about your subscribers.
FeedBurner toont het “Feed Subscribers” scherm.
Iets onder het taartdiagam vind je de link FeedBurner Email Subscriptions. Daar klik je op.
Er verschijnt een nieuwe link; Manage Your Email Subscriber List. Klik!
Je komt uit bij “Subscriber Management”. Achter Export zie je de link CSV. Die moeten we hebben. Klik daar op en downloadt het CSV-bestand naar de PC.
In mijn situatie heet het bestand wpZakenemailsubscribers.csv.
We zijn klaar met fase een.
Adressenbestand bewerken
Open het adressenbestand in je favoriete rekenblad.
Zoals je waarschijnlijk zult zien zijn niet alle abonnees ook daadwerkelijk actief. Een aantal heeft of de mail van FeedBurner niet gekregen, of zij hebben niet op de link in die mail geklikt.
Zolang een potentiële abonnee de dubbele opt-in niet heeft afgerond is deze “Pending Verification” – en dus formeel géén abonnee.
Deze inactieve adressen mag je, conform de spamrichtlijnen, niet meenemen naar MailChimp. Die moeten we er dus uithalen.
Ga naar de “Status” kolom en sorteer deze.
De niet-actieve abonnees staan nu bij elkaar. Verwijder deze rijen (regels) en ook de rij met de kolomkoppen Email, Subscribed en Status.
We hebben alleen het veld e-mailadres nodig, dus verwijder ook de andere twee kolommen.
Tenslotte sla je het bestand weer op. Ook als CSV-bestand, maar met een iets andere naam – anders overschrijf je de oorspronkelijke versie.
We zijn klaar met stap twee.
Adressen importeren in MailChimp
Ga naar MailChimp. Kies in het menu voor Lists en klik op de gewenste lijst.
Op dit moment heeft de lijst Webpoli Nieuws nog maar een (test)abonnee.
Via “Add subscribers”, kiezen we voor “Import subscribers”.
Op dit moment ondersteunt MailChimp importeren uit 14 verschillende bronnen.
Wij kiezen voor Import from a CSV or TXT file.
Nu kunnen je het bestand uploaden. Je neemt dan het gestripte CSV-bestand, met uitsluitend actieve e-mailadressen.
Import Disclaimer en Auto-Update
De Import Disclaimer maakt je er op attent dat het CSV-bestand automatisch wordt ontdubbeld. Stel je heb al adressen in de lijst bij MailChimp. Daar zit bijvoorbeeld een wil.ransz@example.com bij. Als die ook in de CSV-lijst staat, dan wordt die overgeslagen. Het e-mailadres fungeert daarbij als sleutel.
De optionele Auto-update bied je de gelegenheid om adressen te verrijken. Stel die wil.ransz@example.com zit al in je lijst, maar bijvoorbeeld zonder voor- en achternaam.
Je kunt dan via Auto-update laten controleren of in het CSV-bestand dat je inleest gegevens staan (hier: de voor- en achternaam) die je nog niet hebt.
Bij dubbele adressen gaat MailChimp dan kijken of er in het CSV-bestand onbekende gegevens staan. Zo ja, dan wordt de bestaande lijst daar mee aangevuld.
Vink je Auto-update niet aan, dan wordt een dubbel adres dus zonder pardon overgeslagen. Terwijl met Aut0-update wordt gecontroleerd of de bestaande records kunnen worden verrijkt.
Lokaliseer het bestand via de [Browse]-knop. Vink eventueel Auto-update aan en klik onderaan op [Upload List].
View Subscribers
Als het het goed is wordt er gemeld dat de import is geslaagd en dat de lijst is uitgebreid met x adressen.
Het “View subscribers” scherm dient als bewijs voor een succesvolle import. Je krijgt trouwens ook nog een beknopt verslagje per e-mail.
Kortom, je hebt de e-mailadressen van FeedBurner met succes toegevoegd aan je lijst bij MailChimp. Je bent klaar met de migratie van de e-mailadressen.
Mocht het rekensommetje van beginaantal plus geïmporteerde adressen minus ontdubbeling niet kloppen, dan heeft MailChimp waarschijnlijk zogenaamde role-based e-mailadressen gevonden.
Een aantal van deze onpersoonlijke adressen wordt niet geaccepteerd door MailChimp. Voorbeelden zijn (vanzelfsprekend) noreply@, maar ook bijvoorbeeld support@.
Wat nu met FeedBurner?
Als je afscheid wilt nemen van FeedBurner, dan mag je zelf bepalen hoe groot de afstand tot FeedBurner wordt. Google onderscheidt namelijk drie niveaus van afscheid – of retentie, net hoe je wil. We gaan ze een voor een bekijken.
1. FeedBurder Feed deactiveren
Ga naar je de betreffende FeedBurner feed. Eerst klik je op de Publicize tab en daarna op de link Delivery Options in de linker zijbalk.Rechts onderaan zie je een [Deactivate]-knop. Druk op die knop.
Zodra de groene balk is vervangen door een rode balk zijn de abonnementen bevroren. Er worden nu geen e-mails meer verstuurd.
Ben je overgestapt naar een andere dienst (zoals MailChimp), dan moet je de feed altijd deactiveren. Anders krijgen abonnees niet alleen een mail van MailChimp, maar ook van FeedBurner.
2. FeedBurner Feed verwijderen
Ook al krijgen de abonnees geen e-mails meer van FeedBurner, de oorspronkelijke blogfeed http://www.wpzaken.nl/feed wordt nog steeds omgeleid naar http://feeds.feedburner.com/wpzaken. Vind je okè, dan is het natuurlijk goed.
Je kunt de feed ook terug claimen. Het is immers jouw feed.Klik op de link “Delete Feed”, direct onder de naam van de feed.
Vink de optie “With permanent redirection” aan.
Druk op de knop [Delete Feed].
De RSS feed van de blog wordt nu niet langer meer omgeleid naar FeedBurner, maar weer op je eigen website getoond.
3. FeedBurner Feed permanent verwijderen
Stap 3 is optioneel. Wil je in de toekomst misschien een keer de historie van de feed analyseren, dan kun je de inactieve feed bewaren zoals ie nu is.
Je kunt de feed ook verwijderen. Nu of later. Dat is aan jou.
Ben je overgestapt naar MailChimp, dan is het dus vooral van belang dat je de feed deactiveert (stap 1). En ik zou ook altijd de RSS feed terug claimen (stap 2).
Veel succes ermee!