• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar voet

Webpoli

WordPress zoals jij wil

  • Beheer
  • Beveiliging
  • Marketing
  • Plugins
  • Praktijk
    • WordPress versies
  • Thema’s
    • Kindthema
  • Admin menu
    • Installeren
    • Dashboard
    • Berichten
    • Media
    • Pagina’s
    • Reacties
    • Weergave
    • Plug-ins
    • Gebruikers
    • Extra
    • Instellingen
De Reactie Instellingen van WordPress

De Reactie Instellingen van WordPress

geplaatst op 28 oktober 2014

Bezoekers kunnen op een WordPress website eenvoudig reageren op berichten. In principe kan men zelfs reageren op pagina’s, maar dat is niet gebruikelijk.

Daarom worden reacties op pagina’s vaak uitgeschakeld. Als het thema dat niet ondersteunt, kun je reacties ook op de afzonderlijke pagina’s uitschakelen of via een plugin als No Page Comment.

Met behulp van de Reactie Instellingen van WordPress kun je aangeven hoe WordPress reacties moet afhandelen. In dit bericht nemen we die opties onder de loep.

Je vindt de Reactie Instellingen via WordPress >> Instellingen >> Reacties. We beginnen bovenaan en werken de mogelijkheden één voor één af.

Standaard Berichtinstellingen

WordPress Reactie Instellingen - standaard

Is deze optie aangevinkt en link je in een bericht op jouw blog naar een artikel op een ander blog, dan informeert (pingt) jouw WordPress installatie het andere blog hierover.

Hiermee geef je aan dat je eventuele pingbacks en trackbacks onder het bericht, bij de reacties, wilt vermelden.

Maar wat is nu het verschil tussen een pingback en een trackback?

Als jouw blog een signaal naar een andere site stuurt, omdat je naar een extern artikel linkt, dan is dat een pingback. Een pingback is dus  uitgaand verkeer.

Wanneer een andere site jouw WordPress site pingt, dan is dat de eerste aanzet tot een trackback. Het wordt een trackback als je dit bericht ook toelaat. Een trackback is dus een bevestiging van een door jou goedgekeurde, inkomende link.

Link Spam

Let er bij het goedkeuren van inkomende links op dat de ‘afzender’ betrouwbaar is. Voor spammers spelen trackbacks een belangrijke rol in hun zoekmachinemarketing.

Trackbacks zijn een vorm van link building. Hoe meer links naar een website verwijzen, hoe hoger de autoriteit van die site.

Jij wilt waarschijnlijk niet dat zoekmachines jouw site over één kam scheren met spammers.

Maar wees gerust, het maakt niet uit wie er naar jouw site linkt. Daar heb je immers geen controle over.

Over trackbacks heb je wel controle. Zolang je een inkomende link niet toelaat, is er feitelijk geen sprake van een trackback naar de andere site.

Deze instellingen zijn per bericht te overschrijven

Uiteraard is dit een terechte opmerking. Maar dan moeten de betreffende velden wel zichtbaar zijn.

WordPress Reactie Instellingen - overschrijvenJe kunt dit instellen tijdens het maken of wijzigen van een bericht via de Scherminstellingen, zoals in bovenstaande afbeelding. Je vindt de Scherminstellingen in de rechter bovenhoek.

Overige reactie-instellingen

WordPress Reactie Instellingen - overige reactie-instellingen

Wil je anonieme reacties toestaan, dan haal je dit vinkje weg. De velden voor de naam en het e-mailadres verschijnen dan niet in in het reactieformulier. Onder berichten is dan alleen het tekstvak voor de reactie zelf zichtbaar.

Waarschijnlijk vind je het wel prettig om te weten wie er reageert. Door vragen om naam en e-mailadres verhoog je bovendien de drempel voor spammers.

Hiermee geef je aan dat alleen ingelogde gebruikers kunnen reageren. Dit impliceert dus dat iedereen die wil reageren, zich eerst moet registreren. Als je daar een goede reden voor hebt, dan moet je dat zeker doen.

De reactiemogelijkheid automatisch uitschakelen bij berichten ouder dan x dagen

Is deze optie aangevinkt, dan zien bezoekers (in dit voorbeeld) na 14 dagen, de melding “Reacties plaatsen niet mogelijk”. Momenteel kan op wpZaken, op één uitzondering na, op alle berichten worden gereageerd.

Geneste reacties toestaan tot x

Als jij reageert op een eerste reactie, dan is het resultaat een geneste reactie. En wel één van twee niveaus diep. Van geneste reacties is alleen sprake als er gereageerd wordt op een reactie.

Met de optie geneste reacties bepaal je dus aan hoeveel niveaus een reactie mag krijgen. Het minimum is twee, het maximum tien.

Een belangrijke voorwaarde hierbij is wel dat het actieve thema geneste reacties moet ondersteunen.

Reacties over meerdere pagina’s verdelen met x reacties per pagina

Krijg je veel reacties op berichten dan kun je die reacties verdelen over meerdere pagina’s. Een nadeel is dat gebruikers dan moeten bladeren. Een mogelijk voordeel is dat de laadtijd van de webpagina hiermee verkort wordt.

Hier geef je dus aan hoeveel reacties je per pagina wilt tonen. In het bovenstaande voorbeeld zijn dat er 50. Verder kun je nog jouw voorkeur uitspreken welke pagina als eerste wordt getoond; de laatste of de eerste.

Kies je voor de ‘laatste’, dan zien bezoekers dus eerst de meest recente reacties en anders de oudste.

Op WPReviewLab heeft SuperStore maar liefst 115 reacties ontvangen. Toch worden alle reacties op één pagina getoond. In de eerste plaats is dit geen probleem gezien de gekozen hostingoplossing. Bovendien vergemakkelijkt dit het zoeken op de webpagina met Ctrl+F.

Reacties tonen met de oudere/nieuwere reacties bovenin elke pagina

Hiermee bepaal je de sortering van de reacties op ouderdom. Afhankelijk van jouw keuze worden dus of de eerste (de oudere) of de laatste (de nieuwere) reacties als eerste getoond.

Heb je bij de vorige optie voor ‘laatste’ gekozen, dan ligt het voor de hand dat je hier voor ‘nieuwere’ kiest. De laatste reactie staat dan bovenaan en hoe verder een bezoeker afdaalt op de pagina of pagina’s bladert, hoe ouder de reacties worden.

Mij e-mailen wanneer

WordPress Reactie Instellingen - mij e-mailen wanneerMet deze instellingen bepaal je in welke situaties de WordPress auteur en/of beheerder een e-mail ontvangt.

Als de auteur over elke reactie geïnformeerd wil worden, dan vink je deze optie aan. Anders laat je het betreffende vakje leeg.

Is deze optie aangevinkt, dan ontvangt de schrijver ook een e-mail als een terugkerende bezoeker een reacties plaats. Ook als er al eerder een reactie van deze bezoeker is toegelaten.

Een reactie wacht op moderatie

Je kunt er ook – of alleen – voor kiezen dat de beheerder een bericht krijgt als er een reactie wacht op moderatie. In welke gevallen dat zal zijn bepaal je via “Voor een reactie verschijnt”.

Zijn er meerdere beheerders, dan krijgt alleen de zoals aangegeven bij Instellingen >> Algemeen een e-mail hierover.

Wil je dat e-mails omtrent moderatie niet naar de beheerder, maar naar de auteur worden gezonden, dan kun je dat instellen via een plugin zoals Comment Moderation E-mail only to Author. Dit is vooral handig voor blogs met meerdere schrijvers.

Voor een reactie verschijnt

WordPress Reactie Instellingen - voor een reactie verschijnt

Wil je echt iedere reactie persoonlijk beoordelen en handmatig toelaten, dan vink je dit vakje aan.

De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben

Is in het verleden van een bezoeker al eens een reactie toegelaten, dan is dat in feite een bekende bezoeker. Deze optie bied je de mogelijkheid om toekomstige reacties van bekende bezoekers gewoon door te laten. Bij deze reacties is een persoonlijke verificatie dus niet nodig.

Let op, WordPress controleert hier het e-mailadres. Een terugkerende bezoeker die in de tussentijd zijn e-mailadres heeft veranderd, wordt behandeld als een nieuwe bezoeker. In tegenstelling tot een naam, is een e-mailadres altijd uniek.

Reacties modereren

Een reactie in de wachtrij houden als er meer dan x links vermeld worden

WordPress Reactie Instellingen - reacties modererenSpamberichten staan soms bol van links naar YouTube video’s, nagemaakt merkartikelen en dubieuze medicijnen. Met deze optie plaats je reacties in de wachtrij als deze meer dan x links bevatten. Je mag zelf bepaalde wat de waarde van x moet zijn.

In de moderatiewachtrij houden

Met behulp van het bovenstaande tekstvak kun je reacties naar de moderatiewachtrij dirigeren. Je kunt in dit tekstvak namen, woorden, delen van woorden, IP-adressen en e-mailadressen plaatsen.

Op elke regel zet je één term. Reacties die een of meerdere van deze termen bevatten moeten dan voor toelating worden beoordeeld.

Markeren als spam

WordPress Reactie Instellingen - markeren als spamHet tweede tekstvak, de zwarte lijst, dient een vergelijkbaar doel. Het verschil is dat reacties met één of meer termen uit de zwarte lijst zonder pardon worden gemarkeerd als spam.

Is een zwarte lijst voor jou een uitkomst, dan kun je uiteraard deze lijst zelf vanaf nul opbouwen. Je kunt ook een sprong voorwaarts maken. Op Github vind je namelijk een pagina met een Comment Blacklist for WordPress. Je kunt deze zwarte lijst ook direct downloaden.

Je kunt deze lijst in zijn geheel in het tekstvak kopiëren. Nadeel is dat je de lijst handmatig moet bijwerken. Wil je de lijst automatisch up-to-date houden, dan kan dat via de Comment Blacklist Manager plugin.

De Comment Blacklist Manager voegt nog twee extra tekstvakken toe. In de Local Blacklist kun je jouw eigen termen toevoegen. Met de Excluded Terms kun je de oorspronkelijke lijst corrigeren, hierin vermelde termen worden genegeerd.

Door die extra tekstvakken blijven jouw aanvullingen en correcties bij updates behouden.

Avatars

Misschien ten overvloede, een avatar is een kleine foto of afbeelding die getoond wordt bij reacties.

Met behulp van diensten als Gravatar koppel je een avatar aan een e-mailadres. Wanneer je vervolgens een reactie plaatst met een dergelijk e-mailadres dan wordt de betreffende avatar automatisch weergegeven.

WordPress Reactie Instellingen - avatarweergaveAvatarweergave

Deze optie is standaard aangevinkt. Er worden dan avatars getoond. Wil je dat niet, dan haal je het vinkje hier weg.

Maximum waardering

Hier heb je de keuze uit de volgende classificaties:

G — Geschikt voor elke bezoeker
PG — Misschien schokkend, gewoonlijk geschikt voor publiek van 13 jaar en ouder
R — Bedoeld voor volwassen publiek van 18 jaar en ouder
X — Nog meer voor volwassenen dan hierboven

Je kunt dit vergelijken met de filmkeuring. Er zijn personen die een voorkeur hebben voor schokkende of zelfs obscene avatars. Met behulp van de Maximum waardering geef je aan welke categorie avatars je toelaatbaar acht voor jouw blog.

Een zwak punt hierin is dat wanneer je een avatar aan een e-mailadres koppelt, je zelf moet aangeven tot welke klasse de afbeelding behoort. Aan de andere kant denk een blog over het algemeen het juiste publiek zal trekken.

Standaard avatar

Gebruikt een bezoeker een e-mailadres waar geen avatar aan is verbonden, of een avatar zonder de juiste maximum waardering, dan zal WordPress de standaard avatar gebruiken. Die Standaard avatar selecteer je dus hier.

Onderwerp: Instellingen, Reacties, WordPress Trefwoorden: 4.0

Voet CTA

  • Blog
  • Index
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • RSS

Copyright © 2022 Webpoli · Alle rechten voorbehouden