Op het internet heeft elke webpagina en ieder bestand zijn eigen URL; een Uniform Resource Locator. Dat is de hyperlink die je naar de betreffende pagina, PDF, video of wat dan ook leidt.
Soms wordt URL ook wel uitgelegd als unique resource locator. In feite is de link dat ook, maar de officiële benaming is dus Uniform Resource Locator.
Standaard gebruikt WordPress voor zijn URL’s een formaat alshttp://www.wpzaken.nl/?p=123. Voor de digitaal werkende computer is een dergelijke permalink logisch.
Voor de mens is deze structuur, een variabele met een oplopende nummering, niet zo handig. We zijn over het algemeen beter met woorden en namen, dan met nummers.
Een domeinnaam als wordpress.org is makkelijker te onthouden dan het onderliggende IP-adres 72.233.56.138. Gelukkig maken computers voor ons de vertaalslag van domeinnaam naar IP-adres.
Ook WordPress komt ons tegemoet met betrekking tot de permalinks. Het biedt ons de mogelijkheid tot pretty permalinks; mooie permanente links. Je kunt die naar believen instellen op de pagina Permalinks (Instellingen >> Permalinks).
Kant-en-klare alternatieven voor de Permalinks
Voor de pretty permalinks kunnen we kiezen uit vier voorgebakken alternatieven of zelf een linkstructuur creëren. Kiezen is een kwestie van op de betreffende radioknop klikken en de wijzigingen opslaan met de blauwe knop.
WordPress biedt de volgende kant-en-klare opties voor de permalinks:
Jaar, maand, dag en naam | http://www.wpzaken.nl/2013/01/15/voorbeeld-bericht/ |
Jaar, maand en naam | http://www.wpzaken.nl/2013/01/voorbeeld-bericht/ |
Numeriek | http://www.wpzaken.nl/archieven/123 |
Berichtnaam | http://www.wpzaken.nl/voorbeeld-bericht/ |
Dit zijn de meest voorkomende schema’s voor pretty permalinks. Als het even kan kies dan voor de laatste opties; Berichtnaam.
De numerieke variant is het lelijke eendje onder de pretty permalinks en eigenlijk niet zo heel veel mooier dan de originele permalink van WordPress.
Voor een blog met veel publicaties of nieuwssites kunnen de eerste twee opties een goede keuze zijn.
Zelf een Pretty Permalink Structuur Creëren
Als geen van de hiervoor genoemde links mooi genoeg voor je is, dan kun je met WordPress je eigen linkstructuur bouwen. Hiervoor staan je de volgende elementen ter beschikking:
%year% – het jaartal van het bericht, bijvoorbeeld 2013
%monthnum% – het nummer van de kalendermaand, zoals 01 voor januari
%day% – dag van de maand, bijvoorbeeld 15
%post_id% – als je in het berichtenscherm met de muisaanwijzer over de titel van het bericht gaat, verschijnt links beneden een melding met post=2345; 2345 is het unieke post–ID
%postname% – de slug-versie van de berichtnaam, “De Pretty Permalinks van WordPress” wordt dan “de–pretty–permalinks–van–wordpress”
%category% – de slug-versie van de categorie, “Thema’s” wordt dan “themas”
%author% – de slug-versie van de naam van de auteur, “Wil Ransz” wordt dan “wil–ransz”
Je kunt zelfs het uur van de dag (%hour%), de minuut van het uur (%minute%) en de seconde van de minuut (%second%) opnemen in je permalink. Technisch is dat geen enkel probleem. Of de URL daarmee vriendelijker wordt is een ander verhaal.
NB: Let er bij het creëren van je eigen pretty permalinks op dat de URL uniek eindigt! Als de permalink eindigt met %post_id% of %postname%, dan zit je goed.
Wil Je een Andere Naam dan Category of Tag?
Als een bezoeker een overzicht opvraagt van een bepaalde categorie of tag, dan ziet de URL er als volgt uit:
Als je category en tag voor jouw bezoekers minder geschikte benamingen vindt, dan kun je deze veranderen. Dat doe je op de pagina Permalinks, onder het kopje Optioneel.
Als je in het veld achter Categoriebasis bijvoorbeeld “onderwerp” invoert en achter Tagbasis “trefwoord” dan krijg je de volgende links:
Zo zie je maar weer, met WordPress kun je het zo mooi maken als je zelf wilt.
Pretty Permalinks op een Locale Installatie
Op een locale WordPress installatie kunnen pretty permalinks niet zonder meer worden gebruikt. Dit vereist allereerst het wijzigen of creëren van een .htaccess bestand in de root van de WordPress site.
Dat is voor Windows gebruikers al lastig, omdat de bestandsnaam met een punt begint. Daarbij worden op de Mac en onder Linux bestanden die met een punt beginnen in principe verborgen gehouden.
Daarnaast moet waarschijnlijk ook het configuratiebestand van de webserver worden aangepast. Zelf gebruik ik Apache. Dit de meest gebruikte webserver, maar zeker niet de enige. Kortom, er zijn nogal wat parameters wil je pretty permalinks op een lokale installatie realiseren.
Juist omdat dit zoveel voeten in de aarde kan hebben ga ik daar in dit bericht aan voorbij. Het maakt voor het functioneren van je lokale WordPress site trouwens helemaal niets uit. Ook niet als je de lokale site straks wilt overzetten naar het web of omgekeerd. Pretty permalinks worden namelijk door dynamisch gecreëerd op het moment dat het nodig is.