Met WordPress kun je eenvoudig uiteenlopende media integreren in je content. Ook als die zich op een andere website bevinden. Dat doe je via oEmbed.
Niet alleen video’s en tweets. Maar ook office documenten. Je kunt deze inbedden via diensten als Scribd en SlideShare.
Scribd en SlideShare hebben beide inmiddels een naam opgebouwd en worden daarbij goed bezocht. Dat wekt vertrouwen. Ook naar jouw doelgroepen toe.
Bovendien worden documenten die naar deze sites zijn geüpload ook meegenomen in zoekopdrachten. Tenminste, als je die documenten hebt gekenmerkt als openbaar.
Het publieke aspect van deze diensten kan echter ook een nadeel zijn. Misschien wil je documenten exclusief aanbieden via jouw eigen website. Je houdt dan zelf de controle en vergroot ook nog eens de kans dat belangstellenden langer op jouw website blijven.
Met WordPress kun je zonder meer documenten, werkbladen en presentaties uploaden naar de mediabibliotheek. Ook in het PDF formaat van Adobe.
Integreer je zo’n document in een tekst, dan wordt echter niet het document gepresenteerd maar alleen een hyperlink naar dat document.
Een bezoeker kan een gelinkt document dus niet op de website bekijken. Het document kan alleen worden gedownload.
Wil je office documenten op de website weergeven, dan heb je een plugin nodig. Ik heb er twee geëvalueerd: Embed Any Document en Google Doc Embedder. Beide bevinden zich in de WordPress Plugin Directory.
Een voordeel van Google Doc Embedder boven Embed Any Document, is dat de eerste ook Nederlandstalig is. De laatste installeert Engelstalig.
Tijdens het testen heb ik echter meer succes gehad met Embed Any Document, dan met de Google Doc Embedder. Daarbij vind ik Embed Any Document ook gebruiksvriendelijker.
Daarom concentreer ik me hier op de Embed Any Document plugin.
Embed Any Document
De plugin installeren is een fluitje van een cent. Dat kan direct vanuit de WordPress Plugin Directory of via het uploaden van het archiefbestand.
Na installatie van de plugin kun je direct office documenten en PDF-bestanden inbedden. Je hoeft daar verder niets voor in te stellen.
De plugin breidt het paneel van de editor uit met een [Add Document] knop. Klik je op die knop, dan verschijnt het Embed Any Document uploadscherm.
Wil je documenten integreren vanaf Dropbox, Google Drive of Box, dan heb je de pro versie van de plugin nodig. Embed Any Document Plus is voor $17 verkrijgbaar bij Codecanyon.
Met de gratis versie van Embed Any Document kun je op twee manieren documenten invoegen:
- via Upload Document vanuit de mediabibliotheek
- met Add from URL vanaf elk plek op het web
Let wel, documenten ingebed via Add from URL worden niet toegevoegd aan de mediabibliotheek. Wil je voorkomen dat een document plotseling niet meer beschikbaar is, dan kun je dit beter uploaden naar de mediabibliotheek.
Nadat je een document hebt geselecteerd, in de mediabibliotheek of op het web, moet je nog een paar details aangeven:
- afmetingen
- met of zonder download link
- waarmee je het document wilt weergeven
Bij het opgeven van de breedte en de hoogte van het documentvenster mag je zowel percentages als pixels gebruiken. Een breedte van 100% zal vaak de voorkeur hebben. De hoogte kun je het beste instellen met pixels.
Je kunt kiezen uit drie downloadopties: niemand mag downloaden, iedereen mag downloaden, alleen ingelogde gebruikers mogen downloaden. Voor elk wat wils.
Hoewel je Embed Any Document direct kunt gebruiken, voegt de plugin wel een pagina toe aan de WordPress Instellingen.
Daar kun je eventueel de standaarddimensies van 100% en 500px wijzigen. Ook de standaardinstelling van ‘No Download’ voor de download link kun je veranderen.
Voor het weergeven van een document heb je de keuze uit de Microsoft Office Online of de Google Docs Viewer. Beide viewers zijn voor bezoekers zonder extra handelingen beschikbaar.
En waar SliderShare een slag om de arm houdt ten aanzien van mobiele apparaten, vind ik de ervaring op mijn Samsung telefoon en tablet zonder meer vergelijkbaar met die op de PC.
Op de telefoon (met een breedte smaller dan 640px) is een hoogte van 500px wat aan de royale kant, maar dat kan waarschijnlijk worden opgelost.
Dat is het. Meer is er niet voor nodig om kantoordocumenten op een WordPress website te presenteren.
Heb jij ervaring met office documenten op een WordPress website?