De resultaten die Google gebruikers met ingang van vandaag voorgeschoteld krijgen zijn niet alleen relevant zijn voor hun zoekopdracht, maar ook geoptimaliseerd voor hun telefoon of tablet. Google geeft daarbij de voorkeur aan mobielvriendelijke websites.
Maar waarom moet je van Google een WordPress website mobielvriendelijk maken? Omdat men tegenwoordig een mobiel apparaat niet meer uitsluitend gebruikt naast de PC of laptop, maar ook in plaats van. En ongeacht of je zoekt voor je werk of je plezier, je verwacht een prettige gebruikservaring.
Dit is niet alleen relevant voor grote ondernemingen of toonaangevende webshops. Volgens SearchEngineWatch kunnen ook detaillisten profijt trekken van mobiele zoekers:
- 20% van alle zoekopdrachten heeft een lokaal accent
- 94% van de mobiele zoekopdrachten heeft een lokale intentie
- 51% bezoekt een winkel
- 48% belt een winkel
- 29% verricht een aankoop
En volgens SearchEngineLand leidt maar liefst 78 procent van lokaal-mobiele zoekopdrachten tot een koop. Een mobielvriendelijke website is geen luxe, maar een kritische succesfactor.
Google verdient zijn geld vooral met advertenties. Maar op de eerste plaats is Google een zoekmachine. Google wil je de beste zoekervaring leveren en ook vooral die sites onder je aandacht brengen waar je de beste gebruikservaring hebt. Alleen dan wil je ook de volgende keer weer Google gebruiken.
Daarom geeft Google vanaf vandaag de voorkeur aan mobielvriendelijke websites. Tenminste als gebruikers mobiel zoeken.
Wat is mobielvriendelijk?
Dus niet alleen content is van belang, maar de website moet ook mobielvriendelijk zijn. Maar wat is dat? Mobielvriendelijk?
Afgelopen november heeft Google al bekend gemaakt wat zij daar onder verstaan. Volgens Google is een website mobielvriendelijk als die:
- geen gebruik maakt van software ongebruikelijk op mobiele apparaten
- teksten toont die leesbaar zijn zonder inzoomen
- de presentatie van content aanpast aan het scherm van de gebruiker
- links klikbaar zijn met het puntje van een vinger
Tot software ongebruikelijk voor mobiele apparaten behoren Flash en Silverlight. Betekent dit dat je niet langer video’s mag inbedden? Nee, zeker niet. Maar het betekent wel dat je Flash alleen moet gebruiken voor het tonen van video’s.
Bouw geen webpagina’s of complete websites met Flash. Dat is slecht voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO), en nog slechter voor de webtoegankelijkheid. En voor toekomstige videoprojecten kun je misschien beter HTML5 video overwegen.
Tekst moet leesbaar zijn. Dat betekent dat letters niet te groot moeten zijn, want dat vereist weer uitzoomen. Letters moeten ook weer niet te klein zijn, want dan moeten lezers weer inzoomen.
Bovendien moeten gebruikers vooral niet zijwaarts hoeven schuiven als ze een webpagina inspecteren. Omhoog en omlaag schuiven is uiteraard wel toegestaan.
Sommige mensen gebruiken een stylus pen met hun telefoon of tablet. De meesten gebruiken echter hun vingertoppen als zij ergens op willen klikken. Maar dat lukt alleen als er rondom de link voldoende vrije ruimte is. Anders drukt men op twee of meer links tegelijk.
Googlebot
Op 19 maart jl. melde Google Webmaster Tools mij dat een van mijn sites niet geschikt was voor mobielgebruikers en dat ik dit maar beter kon oplossen. Die site was Wilwebs.com. Mijn eerste reactie was: Onmogelijk! Al meer dan twee jaar kies ik uitsluitend voor responsieve thema’s en frameworks.
Tijdens mijn speurwerk, kwam ik er achter dat Google voor zijn oordeel – of een website mobielvriendelijk is of niet – volledig vertrouwt op de Googlebot.
Enige tijd geleden las ik een artikel over hoe je de veiligheid van je site kunt vergroten door bepaalde directories te verbergen. Dat kan met behulp van de robots.txt. Dat vroeg om een test. Dus heb ik de instructies toegepast op een van mijn websites. Inderdaad, dat was Wilwebs.com. Na verloop van tijd is me dat helemaal ontschoten. Bovendien waren er nooit problemen.
Een van de zogenaamde verboden folders is de folder met de WordPress thema’s in de wp-content directory. Aangezien de Googlebot geen toegang had tot die folder, kon deze niet bij de bestanden van het thema. Dus ook niet bij de style.css van het thema. En juist in dat bestand bevinden zich de CSS regels die bewijzen dat de site responsief is.
Ook als was de website responsief voor bezoekers, de Googlebot kon dit niet verifiëren.
Een site mobielvriendelijk maken
Is je (WordPress) website op dit moment niet-mobielvriendelijk, dan heb je drie opties:
- pas het ontwerp van de bestaande website aan
- stap over op een responsief thema of sjabloon
- installeer een WordPress plugin
Website ontwerp aanpassen
Je kunt het ontwerp van een website gemaakt met HTML of PHP en een extern CSS stijlblad responsief maken. Als het goed is, dan is dat een kwestie van de CSS (Cascadling Style Sheet) uitbreiden met de nodige extra regels.
In welke mate je hierin slaagt hangt af van de wijze waarop de site is gebouwd. Bijvoorbeeld of het ontwerp sterk leunt op grafische afbeeldingen of niet. En in dit geval is minder, beter.
Hoewel je dus een niet-mobielvriendelijke website kunt voorzien van een responsief ontwerp is dit misschien niet de meest voordelige oplossing.
Responsief thema of sjabloon
De beste oplossing voor een mobielvriendelijke website is een responsieve website. Een responsieve website is een mobielvriendelijke website waarbij de pagina’s en content zich aanpassen aan het scherm van de gebruiker. En zoiets maak je met een responsief thema of een responsief sjabloon.
In het geval van een WordPress website heeft de transformatie van niet-responsief naar responsief niet meer om het lijf dan het veranderen van het thema. Content en presentatie zijn immers gescheiden. De benodigde tijd en middelen zijn daarom te overzien.
Over wat voor een budget praten we? Dat zal ergens tussen de 25 en 100 euro zijn. Hoeveel tijd vergt deze exercitie? Je moet waarschijnlijk enkele widgets verplaatsen. Het valt reuze mee.
Responsieve WordPress thema’s zijn er al sinds 2012. En om het je gemakkelijk te maken, worden op Theming WP – een zusje van deze site – uitsluitend responsieve thema’s beoordeeld.
Mobiele WordPress plugins
Is het WordPress thema dat je gebruikt niet-mobielvriendelijk en kun je vanwege budget of tijd op korte termijn niet overstappen op een responsief thema, dan bieden mobielvriendelijke plugins een uitweg.
Er bestaan verschillende oplossingen, zowel gratis als premium:
- ElegantThemes HandHeld Mobile Plugin
- JetPack by WordPress.com
- Obox Mobile
- WP Mobile Detector Mobile Plugin
- WPtouch Mobile Plugin
Deze plugins zijn op Wilwebs.com naast elkaar gezet.
Wat deze plugins met elkaar gemeen hebben is dat zij een niet-responsieve presentatie omzetten naar mobielvriendelijk. Zij doen dat alleen als ze een mobielapparaat detecteren.
Met deze plugins wordt dus de mobiele gebruikservaring van bezoekers vergroot.
Een nadeel van mobiele plugins is dat de merkbeleving op de mobiele apparaten vaak afwijkt van de merkbeleving op de hoofdsite. Bij een responsief thema is deze uniform.
Mobielvriendelijke Tests
Voor het testen van de mobielvriendelijkheid biedt Google twee hulpmiddelen.
Voor sites geverifieerd met Google Webmaster Tools is er het Mobile Usability Report. Voor andere websites en webapps is er de Mobile-Friendly Test.
Een website kan voor de Mobile-Friendly Test slagen of zakken. Er is geen terugkoppeling.
Het Mobile Usability Report gaat verder. Het helpt je ook bij het identificeren van geconstateerde problemen.
Is websites bouwen je professie? Kijk dan eens naar Google Developer’s Mobile-Friendly Websites.
Beheer je een WordPress website? Lees dan de WordPress pagina van die website.
En jij?
Is jouw website al mobielvriendelijk? Wat vind je van deze actie van Google?
Heb je een vraag, aarzel dan niet en plaats een reactie. Ik kom er met plezier op terug.