Een website zonder kleur is bijna onvoorstelbaar. Het is niet voor niets dat het internet pas een enorme vlucht nam nadat het grafische world wide web er aan toe werd gevoegd door Tim Berners-Lee.
Er zullen ongetwijfeld creatievelingen zijn die met alleen zwart en wit iets fraais kunnen produceren, maar voor de meeste zelfstandigen is dat niet weggelegd. Daarom wordt in dit bericht een tipje van de kleurensluier gelicht.
Wetenschappelijk gezien is zwart trouwens geen kleur, het is de afwezigheid van alle kleur – alle licht wordt geabsorbeerd. Wit echter is een mengsel van alle kleuren en dus zelf ook een kleur – alle licht wordt weerkaatst.
De Hexadecimale Kleurcodering

Bron: Wikipedia
Kleuren zoals die worden getoond op TV’s en beeldschermen zijn samengesteld uit rood, groen en blauw (RGB). De andere kleuren worden opgebouwd uit deze basiskleuren. Rood, groen en blauw worden daarom ook wel de primaire kleuren van het RGB-systeem genoemd.
Elk kleursysteem heeft zijn eigen primaire kleuren. Drukwerk wordt gemaakt met het CYMK-systeem. De primaire kleuren zijn dan Cyaan, Yellow, Magenta en Key (ook wel weegegeven als blacK). Vertaald naar het Nederlands krijgen we; cyaan, geel, magenta en zwart.
Terug naar het beeldscherm. RGB-kleuren kunnen onder andere worden weergegeven als een hexadecimale code of kortweg een hexcode. Decimale codes zijn 10-cijferig en lopen van 0 tot en met 9. Hexadecimale codes zijn 16-cijferig en gaan van 0 tot en met 9 en vervolgens verder van A tot en met F. Dat resulteert in meer dan 16 miljoen mogelijke kleuren en hexcodes.
De hexcode van zwart is #000000 en die van wit – aan de andere kant van het spectrum – is #FFFFFF. De hexadecimale waarden van de RGB-kleuren zijn achtereenvolgens #FF0000, #00FF00 en #0000FF. Zoals je ziet representeren de eerste twee posities de roodtint, de derde en vierde het aandeel groen en de laatste twee de blauwe component in de kleur.
Een kleurwaarde uitgedrukt in hexcode worden ook wel een HTML-kleur genoemd. Meer gedetailleerde overzichten van HTML-kleuren en hun hexadecimale waarden vind je onder andere bij:
De Kleurenkiezer
Als je ergens een hexadecimale code moet ingeven en je kent de hexcode van de gewenste kleur dan voer je die gewoon in. Zo heeft de blauwe kleur van wpZaken de hexcode #0988ce.
Soms weet je niet welke blauwtint je bijvoorbeeld wilt gebruiken voor een bepaald project. Een color picker of een kleurenkiezer biedt dan uitkomst. Als kleurenkiezers een ronde vorm hebben, dan worden ze ook wel kleurenschijf of kleurenwiel genoemd.

We zijn al eerder een kleurenkiezer tegen gekomen bij de visuele editor.

Ook thema’s bieden over het algemeen zo’n handige kleurenassistent.
Een color picker dient in de eerste plaats om je te helpen bij het vinden van de juiste kleur en de corresponderende hexcode. Zodra je met behulp van een kleurenkiezer de gewenste kleur hebt gevonden zie je ook gelijk de hexadecimale representatie van die kleur.
In de bovenstaande afbeelding selecteer je eerst in de ring de gewenste kleur. Daarna zoek je in het vierkant naar de gewenste tint. Andere color pickers gebruiken voor de eerste stap geen ring, maar een schuifbalk. Het principe is echter hetzelfde.
Sommige kleurenkiezers beschikken over een eyedropper, een pipet. Als je met die pipet een kleur selecteert in een afbeelding of een foto, dan zal de color picker je de hexcode van die kleur tonen.
Op het web vind je verschillende interactieve color pickers. Hier zijn er enkele: