Het beste leer je WordPress door er mee te spelen op je eigen PC. Zelfs als je website of blog lekker draait, zullen er momenten zijn dat je wilt experimenteren. Met WordPress zelf, met thema’s en met plugins.
Of misschien wil je het ontwerp van de site verfijnen door veranderingen aan te brengen in het CSS stijlblad of zelfs in de PHP code van het thema.
Dit alles kun je het beste eerst lokaal op je eigen machine testen en niet direct doorvoeren op de productiesite – de publiek toegankelijke site op het internet.
Een lokale WordPress installatie biedt dan uitkomst. En dat kun je realiseren in vier eenvoudige stappen. Die stappen lopen we in dit bericht samen door.
Een voorwaarde voor het lokaal installeren van WordPress is een lokale webserver. Als je nog niet over een dergelijke webserver beschikt, dan toont het bericht Een Lokale Webserver Met XAMPP In Vier Stappen je de weg.
Heb je Apache en MySQL al gestart? Dan draait je lokale webserver en gaan we nu WordPress installeren. Op jouw PC.
Stap 1 – WordPress downloaden
De aangewezen plek voor het downloaden van de meest recente Nederlandstalige versie van WordPress is de Nederlandstalige homepage van WordPress.org.
Voor het gezipte archiefbestand (.zip) klik je op de blauwe knop. Desgewenst vind je onder die knop een link naar de tarball (.tar.gz).
Zodra het archiefbestand op de harde schijf is gearriveerd, kun je het uitpakken. Het resultaat moet een folder zijn met de naam “wordpress”. Als het resultaat iets is van wordpress-4.x.x-nl_NL, kijk dan in die map voor de folder “wordpress”.
Stap 2 – WordPress installeren op de webserver
Verplaats de “wordpress” folder naar de documentmap htdocs van de lokale webserver. Heb je instructies van Installeer In Vier Stappen Je Lokale Webserver gevolgd, dan verplaats je deze map dus naar C:\xampp\htdocs\
.
Hernoem de wordpress folder. Gebruik bijvoorbeeld de (domein)naam van de betreffende website. In de adresbalk van de browser moet die naam worden voorafgegaan door http://localhost/.
In dit voorbeeld neem ik “webpoli”. De lokale website bevindt zich dan op de vaste schijf in C:\xampp\htdocs\webpoli
en is via de browser bereikbaar met http://localhost/webpoli/.
Stap 3 – De MySQL database creëren
Verzeker je ervan dat de webserver draait.
Start je browser en tik de volgende URL in de adresbalk http://localhost/phpmyadmin/ en toets enter. phpMyAdmin wordt gestart.
De standaardtaal van phpMyAdmin is Engels. Op de startpagina van phpMyAdmin, onder Appearance Settings, kun je via een uitrol menu de taalinstelling veranderen in Nederlands – Dutch.
We gaan nu de MySQL database voor de lokale website maken.
Klik op het tabblad Databanken, dan wel Databases. Die tab vind je helemaal links in de horizontale navigatiebalk aan de bovenkant.
Voer in het formulierveld “Database aanmaken” de databasenaam voor de site in – hier dus webpoli. De naam van de database hoeft niet hetzelfde te zijn als de naam van de map in htdocs, maar dat is wel zo overzichtelijk.
Klik de [Aanmaken]-knop. Er verschijnt een bevestigingsboodschap “Database webpoli werd aangemaakt”. We zijn al klaar met Stap 3.
Je kunt eventueel phpMyAdmin afsluiten.
Onthoud wel de databasenaam, je hebt die zo meteen nodig bij de configuratie van WordPress.
Stap 4 – WordPress configureren
Nu gaan we WordPress starten. Type de URL van de lokale website in de adresbalk van de browser. In dit voorbeeld is dat http://localhost/webpoli/.
Je moet dus de naam gebruiken die je in Stap 2 aan de wordpress folder hebt gegeven! Druk op enter.
Het Welkom bij WordPress scherm verschijnt. Hierin wordt gemeld dat er nog geen wp-config.php bestaat en dat we dat bestand dus nu eerst gaan maken.
WordPress informeert ons ook welke de gegevens nodig zijn voor het afronden van de configuratie:
- databasenaam
- databasegebruikersnaam
- databasewachtwoord
- databasehost
- tabelvoorvoegsel
De databasenaam heb je zelf in Stap 3 toegekend bij het creëren van de database.
Bij XAMPP 1.8.x is de gebruikersnaam “root” en er is geen wachtwoord vereist. In het verleden is dit ook wel “root” en “root” geweest.
De databasehost is bijna altijd localhost. Deze naam vind je eventueel terug onder de gegevens “Database server”, rechts op het welkomstscherm van phpMyAdmin.
Het tabelvoorvoegsel mag je zelf verzinnen.
Heb je alle gegevens bij de hand? Klik dan op [Laten we starten!].
Nu moet je de gegevens van jouw database in het formulier invoeren, zoals hier boven.
Let erop dat de invoer hoofdlettergevoelig is: een hoofdletter ‘Z’ is niet hetzelfde als een de kleine letter ‘z’.
De standaard tabelprefix is “wp_”. Voor een testomgeving met XAMPP is dat prima, maar je kunt beter een eigen voorvoegsel kiezen.
Heb je het formulier volledig ingevuld, dan druk je op de [Verzenden]-knop.
Zijn de ingevoerde gegevens ook correct, dan verschijnt de boodschap:
Woohoo! Je bent door het eerste gedeelte gekomen van de installatie. WordPress heeft met succes verbinding kunnen maken met de database. Als je er klaar voor bent is het tijd om te beginnen met de installatie …
Dit betekent dat WordPress de database heeft gevonden en bovendien toegang heeft tot de database – en deze dus kan gebruiken.
De MySQL configuratie heb je nu al afgerond. Toets [De installatie starten] knop.
Je wordt welkom geheten door de Fameuze Vijf Minuten Installatie van WordPress. Dat betekent dat je bent aanbeland in de laatste fase van de configuratie, die van WordPress zelf.
Voer de gevraagde details in. Ook deze keer zijn de gevraagde gegevens zelfverklarend. Daarbij mag je de antwoorden zelf bedenken:
- de naam van de website
- de naam van de WordPress beheerder (jouw gebruikersnaam)
- het bijbehorende wachtwoord
- een e-mailadres
Een zwak wachtwoord is voor een testomgeving geen probleem.
Het e-mailadres is nodig voor wachtwoordherstel als het wachtwoord een keer onverhoopt wordt vergeten.
Ben je klaar, druk dan op de [WordPress installeren]-knop.
Zodra het Gelukt!-scherm verschijnt, weet je dat je de installatie van WordPress met succes hebt afgerond. Je bent klaar.
Je kunt nu inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je net zelf hebt ingevoerd bij de Fameuze Vijf Minuten Installatie.
Je kunt aan de slag met WordPress – lokaal.
Zelf een MySQL-gebruiker creëren
In bovenstaande installatie hebben we voor de MySQL-configuratie de standaardgebruiker “root” genomen. Je kunt eventueel ook zelf een MySQL gebruiker aanmaken. Dat kan via phpMyAdmin.

Eerst start je phpMyAdmin. In de adresbalk van de browser tik je http://localhost/phpmyadmin/. Deze keer klik je op het tabblad Gebruikers resp. Users (voorheen: Rechten/Privileges).
Onder het Gebruikersoverzicht druk je op de link “Gebruiker toevoegen” of “Add user”.
In de dialoogvenster voer je in:
- de gewenste gebruikersnaam
- selecteer “lokaal” bij machine; dat vult phpMyAdmin voor jou localhost in
- een wachtwoord – dat kun je niet overslaan
Vervolgens scrol je naar beneden naar de Globale Rechten of Global Privileges. Druk op de link “Selecteer alles” of “Check all”.
Tenslotte druk je rechts beneden op de knop [Start]. Klaar.
Voor toegang tot de databases en phpMyAdmin kun je nu kiezen tussen “root” zonder wachtwoord, of anders de zelf gecreëerde gebruikersnaam met wachtwoord. Let wel, dit is de gebruiker die je invoert bij het creëren van het wp-config.php bestand – niet bij de Fameuze Vijf Minuten Installatie van WordPress.
15 maart 2015 – geactualiseerd