• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar voet

Webpoli

WordPress zoals jij wil

  • Beheer
  • Beveiliging
  • Marketing
  • Plugins
  • Praktijk
    • WordPress versies
  • Thema’s
    • Kindthema
  • Admin menu
    • Installeren
    • Dashboard
    • Berichten
    • Media
    • Pagina’s
    • Reacties
    • Weergave
    • Plug-ins
    • Gebruikers
    • Extra
    • Instellingen
Installeer Een Lokale Webserver Op Je Eigen PC – In Vier Stappen Met XAMPP

Installeer Een Lokale Webserver Op Je Eigen PC – In Vier Stappen Met XAMPP

geplaatst op 31 januari 2012

In dit bericht wordt XAMPP 1.7 gebruikt.
Een instructie met versie 1.8. van XAMPP vind je hier.

Oké! Je hebt dus besloten om te starten met WordPress. Uitstekend! Vervolgens moet je beslissen waar je jouw blog of website gaat onderbrengen. In principe zijn er twee mogelijkheden:

  1. WordPress.com – niet te verwarren met WordPress.org
  2. zelf een webhost zoeken

Er is nog een derde optie die ik eigenlijk in alle gevallen adviseer. Dat is je site installeren op een lokale host – je eigen PC. Waarom? Zodat je kunt spelen met WordPress zonder dat de rest van de wereld meekijkt.

Elke verandering die je aanbrengt in de productieomgeving – jouw publieke site op het web – is onmiddellijk zichtbaar voor jouw bezoekers. Het maakt een onprofessionele indruk als tijdens één bezoek aan jouw site veranderingen elkaar snel opvolgen en vervolgens weer worden teruggedraaid.

Zelfs als je al uitstekend overweg kunt met WordPress is een lokale installatie een goed idee. Stel je bijvoorbeeld voor dat je site lekker draait en meer en meer bezoekers trekt. Op een gegeven moment loop je tegen een fantastisch thema aan of ontdek je een geweldige plugin.

Ga je deze dan direct activeren op je site? Beter van niet. Misschien is de enige consequentie van de uitbreiding dat je enkele widgets moet herplaatsen. Toch is het verstandig om het effect van veranderingen eerst lokaal te testen voordat je deze doorvoert op de site zelf.

Dus, hoe je het wendt of keert, je hebt een testomgeving nodig.

Als je WordPress wilt gebruiken dan heb je een webserver nodig. In dit bericht beschrijf ik stapsgewijs de installatie van een lokale webserver. Het zijn maar vier stappen, die je gemakkelijk kunt volgen en uitvoeren.

Wat we in elk geval nodig hebben voor onze webserver zijn:

•    Apache – voor het draaien van de website
•    PHP – voor het uitvoeren van de PHP scripts
•    MySQL – voor de opslag van de gegevens van de website

Laten we voor het gemak phpMyAdmin toevoegen aan dit lijstje. Met phpMyAdmin wordt het beheer van de MySQL databank een stuk eenvoudiger. Zonder phpMyAdmin moet je dit vanaf de DOS prompt doen. phpMyAdmin draait in jouw browser, net als een website.

Alles-in-Eén Webservers

Gelukkig is het niet nodig om de verschillende onderdelen van een webserver afzonderlijk te downloaden en te installeren. Er bestaan een paar mooie alles-in-één webserver pakketten. Je kunt deze gratis kunt downloaden en met enkele klikken van de muis installeren.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan XAMPP, dat beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Andere populaire alternatieven voor Windows zijn EasyPHP en WampServer. Houd er alsjeblieft rekening mee dat phpMyAdmin wel deel uitmaakt van XAMMP en EasyPHP, maar niet van WampServer. Kies je voor WampServer, dan moet je aansluitend phpMyAdmin handmatig installeren.

Een andere optie voor Mac gebruikers is MAMP. Gebruikers van Linux kunnen of de Linux-versie van XAMPP downloaden of de verschillende onderdelen installeren vanuit de repository van hun Linux distributie.

In het resterende deel van dit bericht beschrijf ik de installatie van XAMPP voor Windows. Laten we onze lokale webserver samen in de lucht brengen.

Stap 1 – XAMPP Downloaden

Voor het downloaden van een exemplaar van XAMPP voor Windows stuur je jouw browser naar deze pagina (klikken opent een nieuw venster of een nieuw tabblad). De huidige versie is 1.7.7. Scroll naar beneden naar XAMPP USB Lite.

Download het 7-zip archiefbestand (42 MB) of het zip bestand (108 MB). Het voordeel van deze twee gecomprimeerde pakketten boven het exe-bestand is, dat als je later XAMPP wilt verwijderen, het niet meer om het lijf heeft dan het verwijderen van de betreffende folder.

Step 2 – XAMPP Installeren

Als de download gereed is, open je de Windows Verkenner, vind het XAMPP archiefbestand en pak het uit. Het resultaat is een folder genaamd XAMPP.

Verplaats of kopieer deze map naar het hoogste niveau van je vaste schijf. Dat zal vaak C: zijn – of welke letter er dan ook aan de schijf is toegekend. Voor het gemak ga ik er verder van uit dat dit C: zal zijn.

Controleer dat XAMPP zich na de verplaatsing op locatie C:XAMPP bevindt. Als dat het geval is, ben je eigenlijk al klaar met de installatie. Gemakkelijk niet waar?

Step 3 – XAMPP Starten en Stoppen

XAMPP Start scherm

De webserver staat nu weliswaar op onze lokale schijf, maar moet nog worden gestart. Vind in de XAMPP folder (C:XAMPP) het bestand “xampp-control.exe” en klik er tweemaal op.

Het XAMPP Control Panel verschijnt. Klik de [Start]-knoppen rechts van “Apache” en “MySQL”. Zodra “Running” in een groene markering verschijnt, zoals in de bovenstaande afbeelding, heb je de webserver aan het draaien gekregen. Gefeliciteerd! Je bent nu een webmaster.

XAMPP stoppen is net zo gemakkelijk als starten. Klik in het XAMPP Control Panel op de [Stop]-knoppen naast “Apache” en “MySQL”. De [Stop]-knoppen veranderen weer in [Start]-knoppen. Dat is alles.

Als je trouwens op het XAMPP control panel in de Windows werkbalk klikt wordt dit paneel geminimaliseerd in de systeemwerkbalk.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over Apache, MySQL, PHP en phpMyAdmin. Maar voor ons doel, het lokaal op onze eigen PC draaien van WordPress, is dat niet nodig.

Wil je er meer over weten, dan zijn er volop boeken te koop over deze technologieën. Op het internet vind je daarnaast ook meer dan genoeg gratis lesmateriaal.

Step 4 – XAMPP Testen

Voor het testen van de webserver, gaan we een miniem PHP script maken.

Open een platte teksteditor zoals Windows Kladblok – geen tekstverwerker zoals Word of Writer! – en type het volgende  in een nieuw tekstbestand:

<?php
    phpinfo();
?>

Sla dit bestandje als info.php. Let erop dat de teksteditor niet zelf nog eens .txt toevoegt. Gewoonlijk kan dit worden voorkomen door de naam van het bestand bij het opslaan tussen dubbele aanhalingstekens te plaatsen: “info.php“.

Kopieer het info.php bestand naar de htdocs folder in de XAMPP map. Als je de aanwijzingen in dit bericht hebt gevolgd, verplaats je het bestand dus naar C:XAMPPhtdocs – dit is trouwens dezelfde folder waar we later WordPress gaan installeren.

Controleer of de webserver draait (zie Stap 3).

Vervolgens type je in de adresbalk van je browser de volgende url: http://localhost/info.php en toets je enter. Het zojuist gecreëerde script info.php bevat de phpinfo() functie, die je alle relevante informatie toont van jouw PHP configuratie.

Als het goed is ziet de pagina in je browser er ongeveer als volgt uit:

Deze pagina bewijst dat je webserver in de lucht is. Houd alsjeblieft in de gaten dat XAMPP niet bedoeld is voor productieomgevingen. Ten behoeve van trainingsdoeleinden en de eenvoud zijn verschillende beveiligingsmaatregelen niet geactiveerd. Voor ons doel is dat ook niet relevant. Als je wil, kun je hier meer lezen over de beveiliging van XAMPP.

Apache en MySQL als een Service

Denk eraan dat XAMPP moet draaien wil je lokaal kunnen werken met WordPress. Als je dit starten en stoppen van Apache en MySQL vervelend vindt, kun je de Svc-checkboxen aan de linkerzijde van het XAMPP Control Panel aanvinken – alleen die naast Apache en MySQL.

De volgende keer als je Windows start, worden Apache en MySQL gestart als een Service (Svc) van Windows en is er geen noodzaak meer tot het handmatig starten en stoppen van je webserver.

Windows verzorgt dat nu geheel automatisch. Je kunt dit altijd weer eenvoudig terugdraaien door het openen van het XAMPP control panel en het verwijderen van de vinkjes in de Svc-checkboxen.

De volgende stap is het installeren WordPress, wat kinderspel is in vergelijking met het installeren van onze webserver. Een missie die je net succesvol hebt volbracht.

Onderwerp: Beheer Trefwoorden: Apache, MySQL, PHP, phpMyAdmin, XAMPP

Voet CTA

  • Blog
  • Index
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • RSS

Copyright © 2021 Webpoli · Alle rechten voorbehouden · Gebouwd met Academy Pro