In deze blogpost worden de functies van het berichtenscherm beschreven. Via het berichtenscherm heb je toegang tot alle blogberichten.
Om het scherm met berichten te openen, klik je in het WordPress menu op de knop Berichten. Dit overzicht zal ondertussen een beetje vertrouwd overkomen. In bovenstaand voorbeeld zien twee berichten en zes kolommen. De namen van de kolommen zijn achtereenvolgens:
- Titel
- Auteur
- Categorieën
- Tags
- Reacties
- Datum
De getoonde berichten worden standaard gesorteerd op datum en tijd. Het nieuwste bericht staat dan bovenaan. Je kunt de standaardsortering veranderen door op de kolomtitels te klikken. Door een extra klik op de kolomtitel verander je de sorteerrichting van oplopend naar aflopend en omgekeerd.
Het eerste bericht verkeert nog in conceptfase, het is nog niet gepubliceerd. Het bericht “Hallo wereld!” wordt bij elke nieuwe installatie van WordPress automatisch toegevoegd.
In de kolom auteur staat de naam van schrijver van het bericht. Een uitzondering geldt voor “Hallo wereld!” dat automatisch wordt toegewezen aan degene die WordPress heeft geïnstalleerd.
Bij “Hallo Wereld!” staat in de kolom Categorieën “Geen Categorie”. De kolom Tags is leeg. Je zult misschien zeggen, maar daar staat: “Geen tags”. Dat klopt. Het verschil is dat je daar op kunt klikken tot je een ons weegt, er zal niets bewegen.
De categorie “Geen Categorie” echter is een bestaande categorie en wordt weergegeven als een hyperlink. Het is bovendien de standaard categorie van WordPress. Elk bericht moet worden toegekend aan minimaal één categorie. Als je zelf geen categorie toewijst, brengt WordPress het bericht onder in de categorie “Geen Categorie”.
Minimaal één categorie is verplicht, tags zijn volledig optioneel. Als je meer wilt weten over categorieën en tags dan verwijs ik graag naar het bericht WordPress Categorieën en Tags.
In de spreekballon achter “Hallo Wereld!” staat het cijfer 1. Dat betekent dat er één reactie is ontvangen op dit bericht. Ook deze reactie is bij de installatie toegevoegd door WordPress. Als je met de muisaanwijzer naar het ballontje gaat zie je bovendien of er nog berichten wachten op goedkeuring.
De publicatiedatum van “Hallo Wereld” is gelijk aan de dag waarop WordPress is geïnstalleerd. Conceptberichten hebben vanzelfsprekend nog geen publicatiedatum. Bij een conceptbericht staat aangegeven wanneer het voor het laatst is bijgewerkt.

Ga je met de muisaanwijzer over de titel van een bericht, dan verschijnen er vier opties:
- Bewerken – geeft je de mogelijkheid tot het wijzigen van de gehele pagina
- Snel bewerken – voor het wijzigen van allerlei gegevens, afgezien van de inhoud
- Prullenbak – verplaatst een pagina onmiddellijk naar de Prullenbak, van waaruit twee acties mogelijk zijn:
- Herstellen – verplaatst het bericht terug naar het Pagina’s scherm
- Permanent verwijderen – na deze actie kan de pagina definitief niet meer worden benaderd
- Voorbeeld – toont de (concept)bericht in zijn volle glorie op het blog
Naast de bovenstaande individuele bewerkingen, zijn er ook twee collectieve acties mogelijk; Bewerken en Naar de prullenbak verplaatsen. Eerst selecteer je de betreffende berichten door het aanvinken van het vakje voor de titel. Vervolgens kies je de gewenste actie en druk je op de knop [Uitvoeren].
Je moet uiteraard vooral bij collectief bewerken zeker zijn van je zaak. Het zal vaak tijdrovend zijn om alles weer terug te draaien. Zeker als dat handmatig moet. Collectief bewerken kan echter wel eens handig zijn, bijvoorbeeld als je de mogelijkheid tot reageren op oudere artikelen niet langer wilt toestaan.
Aan de linkerbovenzijde van het berichtenscherm, onder het kopje Berichten, zie Alles (2) | Gepubliceerd (1) | Concept (1) | Prullenbak (1) staan. Deze statistiek geeft een bondige opsomming van de aanwezige berichten. Het is aanbevolen om regelmatig te controleren of er berichten niet ten onrechte in de prullenbak zitten of misschien al te lang het predicaat “concept” dragen.
Op gelijke hoogte met de statistiek zie je aan de rechterkant het zoekformulier. Hiermee kun je in berichten zoeken op trefwoorden. Bij een succesvolle zoekactie krijg je de gevonden berichten voorgeschoteld. Anders zie je de melding “Geen berichten gevonden”.
Net onder het zoekformulier zie je twee pictogrammen staan. Als je op het tweede icoontje klikt, verschijnt onder de titels de door WordPress gegenereerde samenvatting (excerpt) van de berichten. Is het een heel kort bericht, zoals “Hallo Wereld!” dan komt zelfs het bericht in zijn geheel te voorschijn.
Links naast deze pictogrammen vind je twee uitrolmenu’s waarmee je de aanwezige berichten kunt filteren op maand van publicatie en/of (sub)categorie. Je kunt dus op één van de twee of op beide tegelijk filteren.
Sommige plugins voegen extra kolommen en additionele (filter)functies toe aan de vele mogelijkheden die een standaard WordPress installatie al heeft.
Via het tabje Scherminstellingen selecteer je met vinkjes welke kolommen zichtbaar zijn in het Berichtenscherm en hoeveel berichten per scherm worden getoond.