Oké, je wilt als ondernemer online. Misschien heb je al een website en heb je gehoord dat een blog goed is voor je zoekmachinemarketing. Moet je de website dan dumpen en overstappen op een blog?
Wat is überhaupt het verschil tussen een blog en een website? En welke van de twee is voor een ondernemer en zelfstandige de betere oplossing?
Om het maar gelijk ingewikkeld te maken; een blog is ook een website. Elke plek op het web is immers een website. Een blog is wel een bijzonder soort website. Laten we dat eens nader bekijken.
Kenmerken van een Website
Websites waren aanvankelijk niet meer dan brochures die waren overgezet naar het internet. Tegenwoordig bieden websites hun bezoekers ook mogelijkheden tot interactie. Voor wat betreft de aangeboden informatie – de content – zijn ze echter nog steeds relatief statisch.
Als je zakelijk dienstverlener bent, bied je een bepaald dienstenpakket aan. Die diensten op zich zijn niet zo dynamisch, dat wil zeggen de beschrijving van de diensten zal niet zo vaak wijzigen.
Een online winkel kan door het vermelden van aanbiedingen, populaire producten en nieuwe aanwinsten al aanzienlijk meer variëren met de voorpagina.
Voor een zakelijke website fungeert de voorpagina als een etalage. Dat is misschien wel de belangrijkste functie. Bezoekers die op je website belanden, beslissen vaak in een milliseconde of ze even rondkijken of dat ze gelijk weer weg springen.
De homepage moet er dus aantrekkelijk uitzien en gelijktijdig professionaliteit uitstralen. Op de voorpagina vinden we vaak een blikvanger zoals een mooie foto, een woord van welkom, een korte introductie van de belangrijkste producten en diensten en de contactgegevens.
Vanaf de voorpagina kan de bezoeker dan via een menu en hyperlinks in de tekst doorklikken naar pagina’s waar producten en diensten meer in detail worden beschreven, waar de teamleden worden voorgesteld of een e-mailformulier wordt geboden voor eventuele schriftelijke reacties.
Een website is als het ware een verzameling pagina’s. Je kunt zelfs zeggen dat een website pagina-georiënteerd is.
Kenmerken van een Blog
De eerste blogs waren publieke dagboeken en werden weblogs genoemd – logs op het web. Daar is het woord ‘blog’ van afgeleid. Het belangrijkste kenmerk van een blog is het regelmatig publiceren van nieuwe berichten. Daarbij staat het laatste bericht altijd bovenaan op de homepage.
Qua informatievoorziening is een blog dus meer dynamisch dan een website. De aangeboden content wordt immers veel vaker aangevuld en dus ververst.
Het nieuwste bericht is ook gelijk het eerste, waardoor ook de voorpagina voortdurend wijzigt. In tegenstelling tot een website is een blog niet pagina-georiënteerd, maar bericht-georiënteerd.
De continue stroom van berichten op een blog wordt een blogfeed genoemd. Nu hebben de meeste blogs naast hun blogfeed meestal ook wel één of meerdere webpagina’s. Al was het maar een contactpagina met een e-mailformulier.
Wat is nu Beter – een Website of een Blog?
Zoekmachines zijn dol op verse content. Dat betekent dus dat een blog met betrekking tot zoekmachines in het voordeel is ten opzichte van een website. De content van een blog wordt immers per definitie vaker aangevuld dan die van een website.
Als het gaat om het etaleren van producten en diensten, dan scoort een pagina-georiënteerd systeem over het algemeen beter dan een blog. Juist omdat de voorpagina van een website statisch is, heb je veel meer controle over wat er wordt getoond en hoe dat wordt gepresenteerd.
Als bedrijf wil je in de eerste plaats een effectieve website hebben. Een website die je optimaal ondersteunt bij het uitvoeren van je bedrijf of beroep. Maar je wilt ook graag dat mensen je website vinden en dat men terugkeert naar je website. Zeker als die mensen behoren tot je doelgroep. Kortom, je wilt de voordelen van een website combineren met de voordelen van een blog.
Het Ei van Columbus
Gelukkig biedt WordPress hier een uitkomst. Er is daarom geen dwingende noodzaak tot de keuze tussen een blog of een website. Met WordPress kun je beide maken. Je kunt zelfs een website en een blog naast elkaar hebben, onder één domeinnaam. Hoe dat kan?
Met WordPress kun je berichten maken die in de blogfeed verschijnen. Daarnaast kun je met WordPress pagina’s met een langere houdbaarheidsdatum samenstellen. Je kunt zelfs bepalen of je de dynamische blogfeed of een statische pagina op de homepage zet.
Als ondernemer kun je dus met WordPress een blog integreren in je website. Je kunt op je voorpagina je kernactiviteiten blijven etaleren: de producten en diensten waar je de klanten blij mee maakt en jij je boterham verdient. Op de achterliggende pagina’s kun je jouw bedrijf, producten, etc. meer in detail beschrijven.
Met WordPress start je dus zonder problemen naast de zakelijke website een blog waar je relevante wetenswaardigheden plaatst. Bijvoorkeur met een zekere regelmaat. Dat kunnen berichten zijn over nieuwe producten en diensten, de voortgang van projecten, behaalde certificeringen, jubilea, concrete plannen, toekomstvisies, ontwikkelingen in de branche, enzovoorts.
Zo heb je en je etalage, en een blog dat regelmatig voorzien wordt van nieuwe content – waar zoekmachines zo dol op zijn. Als de URL van je website www.mijndomein.nl is, dan kan het blog als adres www.mijndomein.nl/blog of www.mijndomein.nl/nieuws krijgen – maak er liever geen subdomein als blog.mijndomein.nl van!
Als een bezoeker via een zoekmachine op je blog belandt kan deze via een navigatiemenu van het blog naar je website toe. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Je kunt daarnaast de laatste of geselecteerde blogberichten onder de aandacht brengen op de voorpagina. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen de website en het blog. Het beste dus uit twee werelden. Met WordPress is er een Oplossing voor het Website Dilemma. Je hoeft niet te kiezen, je kunt zowel een website als een blog hebben.