• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar voet

Webpoli

WordPress zoals jij wil

  • Beheer
  • Beveiliging
  • Marketing
  • Plugins
  • Praktijk
    • WordPress versies
  • Thema’s
    • Kindthema
  • Admin menu
    • Installeren
    • Dashboard
    • Berichten
    • Media
    • Pagina’s
    • Reacties
    • Weergave
    • Plug-ins
    • Gebruikers
    • Extra
    • Instellingen
Een Bericht Maken Met WordPress

Een Bericht Maken Met WordPress

geplaatst op 25 juli 2012

Zoals eerder beschreven in Het Ei van WordPress kun je met WordPress zowel websites als blogs maken. Een blog is opgebouwd uit afzonderlijke berichten (posts). Alle berichten samen wordt de blogstroom genoemd. In het Engels heet dat de blog feed. Op een blog is in de regel het nieuwste bericht ook het eerste bericht. Het staat bovenaan in de blogstroom.

In deze blogpost gaan we een WordPress bericht maken. Mijn advies is: doe dat niet op je live website, maar op een lokale WordPress installatie. Je vingeroefeningen met WordPress zijn dan niet publiekelijk zichtbaar op je site maar blijven privé. Ook als je straks met andere thema’s en nieuwe plugins gaat werken zul je veel plezier hebben van je eigen lokale WordPress installatie.

Een Nieuw Bericht Maken

Je kunt op maar liefst vier verschillende manieren een nieuw bericht starten.

Klik in het WordPress menu op de knop [Berichten]. Het Berichtenscherm verschijnt. Je ziet nu zowel (1) naast de titel Berichten, als (2) onder de knop Berichten in het WordPress menu, Nieuw bericht staan.

Ben je in een andere module actief, bijvoorbeeld in het Dashboard, dan kun je een uitklapmenu tevoorschijn halen door met de muis over de knop [Berichten] te gaan. De tweede keuze is een link genaamd (3) Nieuw Bericht.

In de Admin Bar zie je onder andere een + Nieuw staan. Als je daar met de muisaanwijzer over heen gaat verschijnt er een uitrolmenu. De allereerste keuze is (4) Bericht. Via deze link kun je een nieuw bericht starten.

In alle vier de gevallen leidt het klikken van de betreffende link naar het scherm een Nieuw bericht toevoegen. Wat dit scherm exact toont wordt bepaald door het thema dat je gebruikt. In dit geval is dat Twenty Eleven, momenteel het standaardthema van WordPress. Dit scherm bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Titel
  • Editor
  • Publiceren
  • Notatie
  • Categorieën
  • Tags
  • Uitgelichte afbeelding

We gaan deze elementen één voor één nader bekijken.

Titel

Onder het kopje Nieuw bericht invoegen zie je een veld waar je de titel van het bericht kunt invoeren. Of de titel die je gebruikt zelfverklarend, grappig of cryptisch is mag je helemaal zelf bepalen. Waar je eventueel rekening mee kunt houden is de wijze waarop de titel straks boven je bericht staat.

Stel dat de titel net niet op één of twee regels past, dan ziet dat er waarschijnlijk minder mooi uit. Dat kan een aanleiding zijn om de kop iets aan te passen.

Editor

Onder het titelveld vind je de editors van WordPress. Voor het gebruik van de HTML editor heb je kennis van HTML nodig, daarom zullen we die voor het moment negeren. Ken je HTML, dan zullen de functies jou ook wel duidelijk zijn. De functies van de visuele editor zijn in dit bericht beschreven.

Als de Wysiwyg tab vager is dan de HTML tab, dan kun je de visuele editor activeren door op het Wysiwyg tabje te klikken. Zodra je de cursor onder de balk met pictogrammen zet kun je beginnen met typen. Ga je gang, laat de blogger in je los en tik maar raak.

Naarmate het aantal regels in je tekst toeneemt, zal er aan de rechterzijde een schuifbalk verschijnen. Met behulp van deze balk kun je dan snel op en neer scrollen in de tekst van het bericht.

WordPress slaat berichten en pagina’s automatisch elke twee minuten op. Rechts onderaan in de editor wordt het laatste bewaarmoment vermeld. Aan de linkerkant zie je een woordenteller.

Boven de woordenteller zie je het Pad dat enige HTML gegevens verstrekt over de verschillende elementen van je bericht. Je kunt dit eenvoudig vaststellen door in een paragraaf (p) te gaan staan, of op cursieve (em – van emphasis, nadruk in het Nederlands), of vette (strong) tekst.

Een Afbeelding Toevoegen

WordPress - Media toevoegen Bestand
WordPress – Media toevoegen Bestand

Als je klaar bent met de tekst kun je een afbeelding toevoegen. In het bericht De WordPress Mediabibliotheek gebruiken kun je lezen hoe je afbeeldingen naar de bibliotheek kunt uploaden. Laten we nu een afbeelding uit de bibliotheek gebruiken.

We zetten de cursor op de gewenste plek en klikken op de link Uploaden/Toevoegen, op gelijke hoogte met het Wysiwyg tabje. Het dialoogvenster Media toevoegen opent. We kunnen vanuit drie bronnen een afbeelding toevoegen:

  • Van Computer – zoals we hebben gedaan in het artikel over de mediabibliotheek
  • Van URL – dan voeren we een hyperlink naar een afbeelding op het internet in
  • Media bibliotheek – dan kunnen we kiezen uit media die we eerder hebben geupload

We kiezen voor de mediabibliotheek en wel voor het bestand WordPress logo. Als je dit ook zou willen gebruiken dan kun je jouw eigen WordPress logo’s downloaden. Via de link Tonen krijgen we toegang de gegevens van de afbeelding in de bibliotheek.

De Alternatieve tekst en de Beschrijving laten we leeg. Bij het Onderschrift herhalen we de titel en voegen daar (klik om te vergroten) aan toe.

Het veld Link URL geeft in dit geval de Bestands-URL weer, dat is de fysieke locatie van de afbeelding. Met de knop [Geen] haal je deze URL weg. Als een bezoeker dan op de afbeelding klikt, zal er niets gebeuren.

Met de Uitlijning bepaal je waar de afbeelding in je bericht komt te staan. Je kunt kiezen voor Geen, Links, Gecentreerd, of Rechts. We kiezen hier voor Rechts.

Tenslotte moet je een bepaalde Afmeting kiezen. Deze afmetingen zijn in dots per inch (dpi). Voor ons doel is 300×300 prima, dus kiezen we Gemiddeld. Dat is kleiner dan de werkelijke afmetingen.

Als in dit geval een bezoeker op de afbeelding klikt, zal die in zijn oorspronkelijke afmetingen verschijnen, omdat we bij de Link URL hebben gekozen voor de Bestands-URL. Daarom hebben we in het onderschrift (klik om te vergroten) gezet.

Onder Afmeting zien we op gelijke hoogte nog een knop [Invoegen in Bericht], een link Als uitgelichte afbeelding gebruiken en een link Verwijderen. Eerst kiezen we voor de uitgelichte afbeelding en daarna voor [Invoegen in bericht].

Publiceren

Laten we eens kijken hoe ons bericht er nu uitziet. Dat doen we via het blok Publiceren. De eerste functie in dit blok is [Opslaan als concept]. Het verdient de aanbeveling om een concept regelmatig te bewaren. Ook al maakt WordPress zelf regelmatig kopieën.

Als je op de grijze knop [Voorbeeld]drukt laat WordPress je zien hoe jouw bericht er uit zal zien als het wordt gepubliceerd. Je kunt dan bijvoorbeeld controleren of de titel mooi oogt, hoe de alinea’s lopen, enz. WordPress opent hiervoor een nieuw browservenster/tabje. Links in de Admin Bar is nu ook de functie Bericht bewerken zichtbaar.

Achter Status staat nu Concept. Via de link Bewerken en een uitrolmenu kun je dit veranderen in Wachtend op review. Bij grotere blogs zijn vaak meerdere auteurs betrokken. Een redacteur bepaald dan of een artikel gepubliceerd mag worden. Nadat een bericht gepubliceerd is, verschijnt hier de derde mogelijke status; Gepubliceerd.

Bij Zichtbaarheid is nu Openbaar aangegeven. Als we nu op de link bewerken er achter klikken zien we nog enkele opties verschijnen. We kunnen een bericht Sticky maken. Normaal gesproken staat het nieuwste bericht als eerste bericht in de blogfeed. Wordt een bericht aangevinkt als Sticky dan blijft dat bericht bovenaan plakken. Het zal dus niet met elk volgend bericht verder afzakken in de blogstroom.

De Zichtbaarheid kan ook de status Beschermd met wachtwoord krijgen. Dat betekent dat bezoekers een wachtwoord moeten invoeren voor ze het bericht kunnen lezen. Als je op de radioknop Beschermd met wachtwoord klikt verschijnt er een invoerveld voor het wachtwoord.

De Zichtbaarheid van een bericht kan ook nog Privé zijn. Als jij een bericht Privé hebt gemaakt dan zal ook jij het bericht alleen zien als je bent ingelogd onder dezelfde gebruiker als toen je het bericht privé maakte.

Je kunt een bericht onmiddellijk publiceren, of via Publiceren op een datum en tijd in de toekomst prikken. Klik op de link Bewerken onder Publiceren als je de datum en tijd van de publicatie wilt veranderen.

Via de rode link Naar de prullenbak verplaatsen verwijder je het bericht. Zolang het niet definitief wordt verwijderd uit de prullenbak, kun je het later via de prullenbak herstellen.

De laatste keuze is de blauwe knop [Publiceren]. Heb je per abuis op deze knop gedrukt, dan kun je dat corrigeren via Status. Na publicatie verandert de tekst op deze knop in [Bijwerken], zodat je ook na publicatie nog wijzigingen kunt aanbrengen. Als je een gepubliceerd bericht snel wilt bewerken, kan dat via Bericht bewerken in de Admin Bar.

Notatie

Met Notatie bepaal je welke berichtnotatie, of welk post format een bericht krijgt. In beginsel heeft elk bericht het formaat Standaard. Meer details over berichtnotaties vind je in WordPress Notaties en Post Formats.

Categorieën en Tags

Elk bericht moet minimaal tot één categorie behoren. Als je zelf geen categorie toewijst is dat Geen categorie. Het Categorieën blok heeft twee tabjes en een link. De tabteksten Alle categorieën en Meest gebruikt zijn behoorlijk zelfverklarend.

Met de link +Nieuwe categorie toevoegen tover je een tekstveld, een uitrolmenu en een knop te voorschijn. In het tekstveld voer je de naam van de nieuw categorie in. Eventueel kun je deze via het uitrolmenu toewijzen aan een bepaalde Hoofdcategorie. Met de knop [Nieuwe categorie toevoegen] bevestig je de creatie van de nieuwe categorie.

Tags zijn volledig optioneel. Je hoeft ze dus niet te gebruiken. Via het tekstveld in het blok Tags kun je de gewenste tags invoeren. Dat kunnen zowel nieuwe als bestaande tags zijn. Met de knop [Toevoegen] bevestig je de actie.

Maak je een spelfout bij het toewijzen van een bestaande tag, dan creëer je een nieuwe. Je kunt dit voorkomen door eerst de bestaande tags na te lopen. De link Kies de meeste gebruikte tags is dan handig.

Meer achtergrondinformatie vind je in het artikel WordPress Categorieën en Tags.

 

De Uitgelichte Afbeelding

Persoonlijk vind ik de term Uitgelichte afbeelding een beetje vreemd gekozen. De oorspronkelijke, Engelse benaming is Featured Image. Je zou dat kunnen vertalen als Voorkeur afbeelding of Primaire afbeelding.

WordPress thema’s maken met behulp van de Uitgelichte afbeelding indexpagina’s, zoals de homepage en archiefpagina’s, visueel aantrekkelijk. Daarnaast kunnen uitgelichte afbeeldingen door thema’s worden toegepast bij widgets als Recente berichten.

De wijze waarop thema’s met de Uitgelichte afbeeldingen omgaan is niet eenduidig. Sommige thema’s gebruiken deze afbeelding ook als de eerste afbeelding in het bericht. Andere doen dit weer niet, dan moet je de afbeelding bewust Invoegen in het bericht.

Weer andere thema’s laten je beslissen hoe je het wilt hebben. Het voordeel van bewust invoegen is dat je meer controle hebt over de afmetingen en de uitlijning van de afbeelding.

Het thema Twenty Eleven ondersteunt de Uitgelichte afbeelding trouwens niet. In een dergelijke situatie adviseer ik je om de Uitgelichte afbeelding toch te gebruiken. Het toevoegen ervan kost weinig moeite en als je later overstapt naar een thema dat de berichtminiatuur wel ondersteund heb je daar veel profijt van.

 Scherminstelligen WordPress Berichten

WordPress Nieuw bericht - Scherminstellingen

In de inleiding is al aangegeven dat het thema in principe bepaald wat je ziet of niet ziet bij het toevoegen en bewerken van berichten. Via Scherminstellingen, rechts bovenaan in het scherm, heb je daar wel enige invloed op. Onder het Op het scherm tonen is aangevinkt wat nu zichtbaar is.

Het blok Revisies is gaande weg automatisch toegevoegd door WordPress en dus aangevinkt, maar nog niet besproken. Elke keer als WordPress of jijzelf een versie van een bericht bewaard, voegt WordPress een revisie toe.

Als je op één van de links in het Revisies blok klikt verschijnt er een overzicht van de bewaarde versies. Je kunt zelfs verschillende versies met elkaar vergelijken. Als je dat wenst kun je via de Actie Herstellen een oudere versie terughalen.

WordPress maakt indien nodig van elk bericht automatisch een samenvatting (excerpt). Ook hier bepaalt het thema of dat bijvoorbeeld de eerste 50 woorden, of de eerste 250 tekens zijn. Met de rubriek Samenvatting kun je handmatig een samenvatting toevoegen die dan wordt gebruikt in plaats van de automatisch gegenereerde samenvatting.

Als thema’s over Extra velden beschikken dan kun je die hier selecteren via een uitrolmenu en daar vervolgens een bepaalde waarde aan toekennen. Je kunt ook zelf extra meta-data velden creëren. Het gebruik hiervan is volledig optioneel.

WordPress maakt onderscheid naar twee soorten Reacties. Reacties van lezers op berichten en trackbacks en pingbacks. Trackbacks en pingbacks zijn verwijzingen naar artikelen tussen blogs onderling. Ik zal hier later in een separaat bericht op terugkomen. Als je zowel Reacties als trackbacks en pingbacks wilt toestaan, dan vink je hier beide aan.

Bovenaan, onder de titel van het bericht, staat een Permalink. Permalinks zijn permanente hyperlinks die WordPress automatisch toekent aan berichten en pagina’s. De standaard permalinks zijn echter niet bijzonder mensvriendelijk. WordPress biedt daarom de mogelijkheid tot het instellen van Pretty Permalinks via Slugs. We komen daar later op terug bij de Instellingen.

Tenslotte is er nog het veld Auteur. Als je een artikel wilt publiceren onder de naam van een andere auteur, dan kun je die hier selecteren via het uitrolmenu.

Gewoon Beginnen

Het lijkt een hele ingewikkelde operatie een WordPress bericht maken, maar dat valt gelukkig mee. Het is ook helemaal niet erg als je in het begin de verbanden nog niet ziet. Concentreer je eerst op de hoofdzaken en begin gewoon. De rest komt dan wel.

Werken met WordPress is een beetje vergelijkbaar met autorijden. Al beheers je de theorie nog zo goed, zolang je geen stuur hebt vastgehouden kom je er niet echt. Gewoon doen dus! Blog ze.

Onderwerp: Berichten, WordPress Trefwoorden: Bericht, Categorie, Publiceren, Tag, Uitgelichte afbeelding

Voet CTA

  • Blog
  • Index
  • Nieuwsbrief
  • Privacy
  • RSS

Copyright © 2022 Webpoli · Alle rechten voorbehouden